BiH
0

Livno: Lokalne vlasti nisu nadležne za gradnju džamije

SRNA
Gradilište džamije Ćurčinice
Gradilište džamije Ćurčinice
Džamija "Ćurčinica", koja se gradi na mjestu srušene istoimene džamije u centru Livna, predmet je brojnih rasprava i zahtjeva hrvatskih udruženja proisteklih iz rata da se gradnja odmah zaustavi i da se ovaj vjerski objekat može obnoviti isključivo u svom izvornom obliku.

Nezavisni vijećnik u Opštinskom vijeću Livna, inicijator peticije protiv gradnje džamije po novom projektu i predstavnik Koordinacije udruženja bivših pripadnika HVO-a Jakov Perković, u emisiji lokalnog radija rekao je da je spreman skupiti i više od 15.000 potpisa od 95 posto livanjskih Hrvata koji su protiv gradnje "Ćurčinice" kao sakralno-poslovnog objekta.

Perković je demantovao pisanje nekih sarajevskih medija da peticiju potpisuju i hrvatska djeca, tvrdeći da potpis na peticiju protiv gradnje džamije kao modernog sakralno-poslovnog objekta dobrovoljno daju samo punoljetni građani, među kojima, kako je rekao, ima i Bošnjaka.

Glavni livanjski imam Dževad ef. Hadžić upozorio je da je indikativno to što ekipe obilaze livanjska sela i kucaju ljudima na vrata tražeći potpis na peticiju za zabranu gradnje džamije po projektu za koji su prethodno pribavljene sve potrebne dozvole i saglasnosti nadležnih opštinskih, federalnih i državnih organa i institucija.

Kako glasovi nekih radikalnih grupa i pojedinaca u Livnu za zabranu gradnje nove "Ćurčinice" na njenoj staroj lokaciji postaju sve jači i učestaliji i kako se naziru obrisi budućeg sakralno-poslovnog objekta sa minaretom, Izvršni odbor Medžlisa Islamske zajednice Livna ponovo se oglasio saopštenjem u kojem navodi da je stav Medžlisa u vezi sa izgradnjom ove džamije nepromijenjen, jer je sve što rade legalno i u skladu sa zakonom.

"Medžlis IZ Livna, nadležno muftijstvo u Mostaru i Rijaset Islamske zajednice u BiH smatraju da lokalne vlasti, pa i građani Livna i njihova udruženja treba da uvažavaju zakone i odluke viših federalnih i državnih organa vlasti, ne sporeći nadležnost lokalnih vlasti u domenu njihovih prava i ovlaštenja", navodi se u saopštenju.

Iz Medžlisa u Livnu još jednom podsjećaju da su sve nadležnosti o gradnji "Ćurčinice" isključivo u nadležnosti Ministarstva prostornog uređenja FBiH i Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika kulture, koji su dozvolili izgradnju džamije po projektu za koji su pribavljene sve dozvole i saglasnosti i o čemu su, kako navode, obaviješteni Medžlis IZ Livna, lokalne vlasti i javnost.
Opstrukcije u gradnji džamije "Ćurčinica" u Livnu osudilo je i Međureligijsko vijeće BiH (MRV), a predsjednik tog vijeća Boris Kožemjakin poručio je da nikome ne treba da smeta gradnja vjerskog objekta koji se gradi uz svu potrebnu dokumentaciju i na istoj lokaciji na kojoj je bila srušena džamija.