BiH
0

Lelek: Negiranje navoda optužnice

BIRN Justice Report
Pred Sudom BiH šest svjedoka Odbrane negiralo je navode optužnice te tvrdnje nekih od svjedoka Tužilaštva protiv Željka Leleka, višegradskog policajca optuženog za zločin protiv čovječnosti.

Lelek, koji se u pritvoru nalazi od maja prošle godine, optužen je da je u aprilu, maju i junu 1992, zajedno sa paravojnom formacijom na čijem je čelu bio haški optuženik Milan Lukić, učestvovao u nizu zločina počinjenih nad Bošnjacima iz Višegrada. Između ostalog, u optužnici stoji da je sudjelovao u odvođenju Bošnjaka koji su radili u fabrici namještaja “Varda” u naselju Dušća.

Obrad Šimšić, bivši direktor u “Vardi”, rekao je da “ne zna” da li su Bošnjaci odvođeni iz fabrike 1992. godine, niti da je neko dolazio po njih, te da nije u toku rata viđao optuženog. Prema navodima optužnice, Lelek je u “Vardu” dolazio s drugim licima i izvodio Bošnjake, od kojih se nekima do danas gubi svaki trag, a neki su ubijeni.

Jovan Popović, bivši poslovođa iz “Varde”, također tvrdi da nije vidio Leleka, ali je rekao kako su dolazili “maskirani naoružani muškarci u civilu” te da je o tome obavijestio direktora Šimšića. “Šimšić je bio svjestan da su oni dolazili”, rekao je Popović, koji također kaže da nije znao da su Bošnjaci odvođeni iz fabrike.

Zdravko Topalović i Solomun Janjić, obojica stanovnici naselja Dušća, nisu mogli reći da li su viđali Leleka 1992. godine, ali su obojica kazali da su ga poznavali tek iz viđenja.

Svjedočenja Dragoljuba Ivanovića i Mirka Sekulića odnosila su se na iskaze svjedoka Tužilaštva, i nisu bila direktno vezana za ijednu od tačaka optužnice.

Sekulić, policajac iz Višegrada, rekao je kako je jednom nakon rata sa Lelekom bio u pratnji konvoja sa Bošnjacima koji su u naselju Bikavac obilazili svoje kuće. Suprotno tvrdnji jedne od svjedokinja, Sekulić je rekao da Lelek tada nije učinio bilo šta neprimjereno. Na pitanje Tužilaštva da li je bio u pratnji još nekih konvoja, ili Bošnjaka koji su dolazili da glasaju nakon rata, svjedok je odgovorio negativno.

Ivanović je svjedočio o iskazu zaštićene svjedokinje M.H. koja je tvrdila da je 1992. godine bila zatočena u logoru za žene “Vilina vlas”, gdje je zlostavljana i silovana. Svjedok tvrdi da poznaje ovu svjedokinju, ali da nije znao da je bila silovana dok se nije pojavila na sudu. Ivanović je rekao da je o tome da je M.H. silovana saznao od supruge optuženog i njegove braniteljice, koje su ga zvale prije njenog svjedočenja. “Nakon tog razgovora sam nazvao M.H. Pitao sam je direktno da li je bila silovana i ona je rekla da jeste jednom, ali mi nije rekla ko je to uradio. Rekao sam joj da pred sudom govori samo istinu”, rekao je svjedok.

Ivanović tvrdi da su mu supruga Željka Leleka i braniteljica rekle puno ime i prezime ove svjedokinje, koja ima zaštitne mjere. Lelek je na ovu tvrdnju reagovao rekavši da u trenutku kada je njegova supruga razgovarala sa ovim svjedokom, M.H. nije imala zaštitne mjere i da njegova supruga ili braniteljica nisu tražile da Ivanović vrši pritisak na nju.

Sljedeće ročište je 17. septembra 2007. godine, kada će Odbrana saslušati osam novih svjedoka.