Kandidatkinja NES-a
140

Lejla Begović: Građani su izgubili povjerenje u ljekare, promjene u zdravstvenom sistemu su nužne

Klix.ba
Kandidatkinja NES-a za Predstavnički dom FBiH Dr. Lejla Begović se osvrnula na stanje u zdravstvenom sistemu, te poručila kako su promjene neophodne.

Dr. Begović je napomenula kako je pravo na liječenje i dostupnost zdravstvene zaštite je osnovno ljudsko pravo koje bi svima trebalo biti zagarantovano ali i da je u ovakvom sistemu to pravo većini uskraćeno.

"Na ljekarske pregleda čeka se danima, ponekad i mjesecima, nerijetko se pacijentima pristupa površno bez istinske želje da im se pomogne, a sve više i sve češće građani su zbog vlastitog zdravlja prinuđeni liječiti se u privatnim ordinacijama", poručila je.

Begović je specijalista otorinolaringolog u JU Opća bolnica "Prim.dr. Abdulah Nakaš", a od 2020. godine je i vijećnica u Općinskom vijeću Stari Grad Sarajevo.

Na pitanje kako promijeniti stanje na bolje i pronaći balans između krute birokratije i želje da se pomogne pacijentima poručuje kako građani nisu odgovorni za ovakvo stanje u zdravstvu i građani ne bi trebali znati odgovore na ova pitanja: "Za stanje u zdravstvu odgovorna je isključivo vlast i nebriga koju godinama pokazuju prema građanima"

Na osnovu svog profesionalnog iskustva, ali i kao stanovnica ovog grada i općinska vijećnica glasna je u stavu da je našem društvu potrebna veća efikasnost i dostupnost zdravstvene zaštite, prije svega primarnog zdravstvenog sistema: "U našem društvu se stvorio jedan jaz između ljekara i pacijenata, a sve zbog nepostojanja sistemskog rješenja i nedostupnosti usluga za pacijente. Primarna zdravstvena zaštita u FBiH u domovima zdravlja organizovana je putem timova porodične medicine koji pacijente upućuju dalje na specijalističko-konsultativnu zaštitu i bolničko liječenje. To djeluje kao razumno rješenje, ali je u praksi potpuno neprimjenjivo jer se stvaraju nepotrebne liste čekanja, pacijenti su nezadovoljni jer danima čekaju na pregled što dovodi do produženja liječenja, a nerijetko i do komplikacija", ističe dr. Begović.

Poručila je kako je nepohodna nova strategija na nivou FBIH koja će poboljšati kvalitet zdravstvene zaštite: "Građani ne smiju čekati na preglede i moraju imati dostojanstven tretman i prijem u svakoj zdravstvenoj ustanovi. Mi ljekari ćemo staviti na raspolaganje sve svoje znanje i kapacitete da pomognemo pacijentima, ali nam sistem mora pomoći. Zato na nivou FBiH moramo usvojiti strategiju kojom će se poboljšati kvalitet zdravstvene zaštite, povećati broj kvalitetnog medicinskog kadra, poboljšati opremljenost naših ambulanti i bolnica i vratiti povjerenje pacijenata".

Begović se osvrnula i na sveprisutni odliv kadrova, posebno medicinske struke u zemlje regiona i dalje: "Prema određenim statističkim podacima, u našoj zemlji nedostaje nekoliko hiljada ljekara i duplo više medicinskih tehničara. Sve je izraženiji odliv medicinskog kadra u druge zemlje gdje lakše dolaze do zaposlenja i većih primanja i niko ih ne može kriviti za to. Naša zemlja ima veoma školovan i stručan kadar, a dovodimo se u situaciju da građane uskoro neće imati ko da liječi. Potrebna nam je strategija koja će omogućiti podizanje standarda uposlenih u zdravstvenom sektoru i veća zapošljavanja kvalifikovanog kadra. U suprotnom, mladi medicinski radnici nastavit će ići u inostranstvo i pitanje je ko će u narednom periodu liječiti građane", zaključuje dr. Begović.