Nakon 20 godina
5

Lav i lavica stigli u Pionirsku dolinu u Sarajevu

Klix.ba
Lavica u Pionirskoj dolini
Lavica u Pionirskoj dolini
Nakon dvadeset godina kralj životinja ponovo stanuje u Pionirskoj dolini.

U kasnim večernjim satima u utorak sedmogodišnja ženka i trogodišnji mužjak lava iz zoološkog vrta u Sofiji stigli su u jedini zoološki vrt u našoj zemlji, koji će biti njihov novi dom.

Iz Sofije je u pratnji specijalnog transportnog vozila, u kojem je bio par lavova, te delegacije Pionirske doline, koju su činili upravnik Esad Tajić i veterinar Vedad Škapur, došli i direktor zoološkog vrta Ivan Ivanov, veterinar Ivan Cvetkov i biolog Radko Sertov.

Zbog veterinarskih mjera, ali i vremenskih prilika, lav i lavica narednih 30 dana bit će u karantinu pod nadzorom veterinarske službe RZC Pionirska dolina.

Poznato je da je izgradnja objekta za smještaj zvijeri, koji je od sinoć postao dom kralja životinja, završena krajem prošle godine. Novoizgrađeni objekat zauzima površinu od blizu 1.200 kvadratnih metara, s tim da vanjski prostor, odnosno trkalište, zauzima 1.000 kvadrata, a unutrašnji prostor se prostire na blizu 180 kvadrata.

Unutrašni dio objekta čine prostorija za smještaj životinje tokom niskih vanjskih temperatura (zime), za smještaj gravidne životinje, za boravak osobe koja će biti zadužena za brigu i hranjenje životinja, te za liječnički tretman životinje. Objekat u kojem su od sinoć lavovi urađen je po najsavremenijim standardima za smještaj i humano držanje takvih životinja, a mentorsku preporuku na projekt dali su zoološki vrtovi iz Zagreba i Hanovera.

Vanjski dio objekta izgrađen je od kamena i neprobojnih zaštitnih stakala, a nigdje nisu upotrijebljene rešetke ili slične zaštitne željezne prepreke, već samo staklo, tako da će posjetioci imati puno ugodniji prizor i posmatranje životinje, a i same životinje će boraviti u ugodnijem životnom prostoru.

Zvanično uručenje doniranog para mladih lavova delegacije zoološkog vrta iz Sofije Sarajevu, odnosno preduzeću Park i zoološkom vrtu Pionirska dolina, će biti obavljeno u petak.