BiH
6

FOTO / Lav i lavica predati Pionirskoj dolini: Poklon djeci i mladima

FENA
Rekreaciono zabavni centar Pionirska dolina i zoološki vrt od danas je i zvanično novi dom mladog para lavova, koji su u utorak kasno navečer transportovani iz zoološkog vrta u Sofiji.

Ovu vrijednu donaciju simbolično je danas Ivan Ivanov, direktor zoološkog vrta iz Sofije, uručio Kantonu Sarajevo, predstavnicima preduzeća Park, odnosno RZC Pionirska dolina. Time je obilježen i završetak projekta "Lavovi u Pionirskoj dolini" koji je uz finansiranje Vlade KS, odnosno Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša realiziralo preduzeće Park.

Nakon simboličnog presijecanja vrpce, razmijenjeni su i potpisani ugovori o nastavku prijateljske saradnje između zoološkog vrta Sofija i Pionirske doline.

Prema riječima ministra prostornog uređenja i zaštite okoliša Zlatka Petrovića, ovo je vrlo značajan dan za sve građane Sarajeva, posebno za najmlađe jer su lavovi u Pionirskoj dolini ustvari poklon prije svega djeci i mladima ovog grada, ali i BiH, kao i svim posjetiocima Pionirske doline, čime je i njena ponuda podignuta na viši nivo.

Direktor zoološkog vrta iz Sofije istakao je da je ovo početak prijateljske saradnje i da će uz njihovu podršku Pionirska dolina uskoro vratiti svoj stari sjaj i postati vrlo moderan zoološki vrt.

Trogodišnji lav i sedmogodišnja lavica, prema najavama upravnika Esada Tajića, u karantinu trebaju biti 30 dana, ali pošto cijeli objekt za smještaj zvijeri može podrazumijevati karantin, ukoliko vremenske prilike to dozvole, lavovi bi uskoro mogli biti predstavljeni i posjetiocima, odnosno pušteni u samo trkalište.