BiH
0

Lajčak: Ulazak BiH u EU znači i usklađivanje ustava s evropskim konvencijama

FENA
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik evropske unije u BiH Miroslav Lajčak izjavio je danas u Banjoj Luci da ulazak u EU znači i usklađivanje nadležnosti sa evropskim nivoom, te usklađivanje ustava s evropskim dokumentima i konvencijama, od kojih se veliki broj danas krši u Ustavu BiH.

Naglasio je i da su sve zemlje koje su prošle proces evropskih integracija mijenjale svoje ustave i da je apsolutno jasno da će to biti slučaj i s BiH.

Lajčak je u izjavi novinarima, pred početak debate o Evropskoj uniji sa građanima Banje Luke, istaknuo da da će proces pregovora s Evropskom unijom pokazati u kojim odredbama Ustav ne odgovara standardima Unije, odnosno koči evropske integracije.

On u ovom trenutku nije želio da precizira kada i koje ustavne promjene treba provesti, ističući da će se to morati desiti ako političari u BiH žele da se vode evropskim interesima.

Visoki predstavnik je rekao i da je u ovom momentu neophodno da se dogovore konkretni mehanizmi ispunjavanja uvjeta za provođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa EU.

„Za EU je najvažnije da postoji jedan partner koji govori uime BiH, jer bi najgora stvar bila da prema EU idu dva ili tri stava“, naglasio je Lajčak.

On nije želio spekulisati koji političar u BiH koliko zna o tome šta se od BiH očekuje nakon potpisivanja SSP-a.

„Za to postoje stručne službe, a ono što ja želim jeste da svi oni evropsku priču stave iznad svakodnevne politike kako evropska perspektiva ne bi postala talac unutrašnjih političkih bitki“, zaključio je visoki predstavnik.