BiH
0

Lajčak: Srebrenica nije predizborno oruđe

FENA
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak danas je upozorio političare u BiH da ne koriste Srebrenicu kao predizborno oruđe u dnevnopolitičke svrhe, saopćeno je iz OHR-a.
  • Srebrenici najviše treba ekonomski oporavak za održivi povratak, jer je to ono što će ljude vratiti u Srebrenicu. Prazna predizborna retorika, koja ne poštuje Ustav Bosne i Hercegovine i koja se igra emocijama u dnevnopolitičke svrhe, ne samo da ne vraća ljude u Srebrenicu nego je štetna i opasna za čitavu zemlju, rekao je Lajčak u videoporuci objavljenoj kao odgovor na pitanje građana postavljeno putem Internet stranice www.reci.ba.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU podsjetio je da su političke stranke ove sedmice zajedno podržale usvajanje izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH i na taj način dali odgovor na moralni izazov ljudske tragedije i genocida u Srebrenici.

  • Nakon ove važne i dobre odluke, želim upozoriti sve političke stranke da ne potkopavaju vlastitu odgovornost i mudrost koju su demonstrirali u tom procesu upotrebom neodgovorne retorike koja Srebrenicu koristi kao predizborno oruđe, zaključio je Lajčak.