Uloga EU je ključna
0

Lajčák se susreo sa generalom McCollom

FENA
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU-a Miroslav Lajčák danas se susreo s generalom Johnom McCollom, zamjenikom vrhovnog komandanta savezničkih snaga NATO-a za Evropu i operativnim komandantom EU-a za operaciju ALTHEA (EUFOR).

Lajčák je informirao generala McColla o političkoj situaciji u BiH, istakavši važnost nastavka odlične saradnje između Ureda visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU i EUFOR-a.

Ističući da bi potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i hapšenje i izručenje Radovana Karadžića trebali biti glasnici nove političke ere, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU-a podvukao je da međunarodna zajednica treba da ostane angažovana u periodu tranzicije OHR-a u angažman predvođen EU-om koji će koordinirati specijalni predstavnik EU-a.

“Evropski put je najbolje moguće rješenje za postizanje dugoročne stabilnosti u cijeloj regiji. To je jedina osnova za dugoročni razvoj u BiH”, rekao je Lajčák.

General McColl je istakao da će EUFOR nastaviti da daje doprinos sigurnom okruženju u cijeloj BiH, u skladu s njegovim daytonskim mandatom. Lajčák je pozdravio činjenicu da EUFOR ovoj zemlji pruža sigurnost od vremena raspoređivanja svojih trupa i podvukao da, u vremenu kada se mijenja priroda međunarodnog prisustva i jača uloga EU, dalje prisustvo EUFOR-a će poslati snažan signal o privrženosti Evropske unije Bosni i Hercegovini.

General McColl je izrazio nastavak pune podrške EUFOR-a visokom predstavniku i specijalnom predstavniku EU-a i njegovoj misiji u BiH, saopćeno je iz OHR/EUSR.