BiH
0

Lajčak očekuje prihvatnje prijedloga

FENA
Visoki predstavnik u BiH i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak smatra da je najbitnije da dođe do razgovora ključnih lidera u BiH o reformi policije i da se prihvati njegov prijedlog protokola o reformi policije. Ukoliko se bh. političari sami dogovore, Evropska unija će morati dati ocjenu da li je taj dogovor u skladu s evropskim principima.

Na pitanje da li bi prihvatio ukoliko bi došlo do određenog dogovora lidera Stranke za BiH Harisa Silajdžića i SNSD-a Milorada Dodika o reformi policije, Lajčak je odgovorio da ukoliko se oni dogovore o bilo čemu drugom onda bi morala EU da odgovori da li je taj dogovor u skladu s tri evropska principa.

Lajčak je nakon razgovora s predsjednikom Skupštine RS-a Igorom Radojičićem ponovio da ima još pet dana za dogovor o reformi policije te da se u tom periodu može puno toga uraditi.

Lajčak i Radojičić su se usaglasili da glavni politički subjekti u BiH treba da nastave bilateralne i multilateralne razgovore i da direktno pokušaju da postignu okvir sporazuma o reformi policije.

To bi bio korak dalje kako je rekao Radojičić od onoga što su parlamenti postigli još 2005. godine, a bio bi i znak Briselu da je ova zemlja spremna za integracije u Evropsku uniju.

Radojičić ističe da je teško prognozirati šta će se desiti, ali je sigurno da postoji volja i želja za razgovore i kod predstavnika Republike Srpske.

On je izrazio nadu da se može postići dogovor u kojoj bi svaka strana u BiH imala određeni okvir, a ukoliko ne dođe do dogovora na međunarodnoj zajednici je da adekvatno procijeni šta bi svaka odluka u narednom periodu značila.