BiH
199

Lagumdžija: Valjda nam je neka viša sila rekla da se ujedinimo

Anadolija
Zlatko Lagumdžija (Foto: Klix.ba)
Zlatko Lagumdžija (Foto: Klix.ba)
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija izjavio je da su u BiH danas stigle spasilačke ekipe iz Hrvatske i Slovenije koje su osposobljene i za rad noću.

“Stigle su i dvije spasilačke ekipe iz Hrvatske i ekipe iz Slovenije. Oni su opremljeni i za noćni rad i to je dobro. Sve to pokazuje nam jednu veliku solidarnost i, evo, imamo i poruke iz Crne Gore, jer i oni žele da nam pomognu”, rekao je Lagumdžija.

Napomenuo je da će za rad helikoptera iz Hrvatske i Slovenije biti potrebno milion maraka kako bi mogli da spašavaju stanovnike ugrožene poplavama.

"Potrebno je da urgentno odobrimo sredstva da helikopteri iz Hrvatske i Slovenije ispunjavaju svoje obaveze. Znate da za sat helikoptera u vazduhu treba hiljadu litara goriva. Potrebno je milion maraka samo za gorivo ovih helikoptera, a imamo i druge troškove. Ipak, ovo su momenti kada se cijela BiH treba okupiti jer već od iduće sedmice kreće projekat obnove BiH”, kazao je Lagumdžija.

Istakao je kako su ogromne štete pričinjene u poplavama u BiH.

“Zato se svi u BiH moramo okupiti, jer poplave ne znaju za entitetske i državne granice. Ovo pokazuje koliko su naše unutrašnje podjele besmislene. Sada je najbitnije da pomognemo ljudima kojima je pomoć najpotrebnija. Ovo je trenutak kada svi moramo pokazati solidarnost i valjda nam je neka viša sila od nas svih kazala jednu poruku 'ujedinite se'”, kazao je Lagumdžija, javlja Anadolu Agency (AA)