BiH
54

Lagumdžija: Tužilaštvo BiH se ne treba miješati u politiku

FENA
Zlatko Lagumdžija (Foto: Klix.ba)
Zlatko Lagumdžija (Foto: Klix.ba)
Svako miješanje politike u rad pravosudnih organa je nešto što se, ni u kojem slučaju, ne smije dopustiti, ali ništa manje opasno nije ni da se Tužilaštvo BiH miješa u politiku.

Ovako je predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija prokomentirao vijest da je Tužilaštvo BiH pokrenulo istragu protiv N.N. osoba zbog neprovođenja presude "Sejdić-Finci" i gubitka 45 miliona eura iz IPA fondova.

Dodao je da svako onaj ko pravi ove dvije nabrojane vrste izleta ne čini dobro BiH.

"Činjenica je da je 45 miliona eura zaustavljeno i to jeste problem, ali moram vam reći da među ministrima vanjskih poslova EU ne postoji suglasnost o ovome. Nažalost, prijedlog komesara Štefana Fuelea je dobio većinu. Mislim da je to loš potez komesara Fuelea i većine ministara vanjskih poslova zemalja EU jer tražiti od nekoga da ide brže evropskim putem, a onda zaustaviti finansijsku podršku reformi institucija potrebnih za taj evropski put nije dobro", pojasnio je Lagumdžija.

Smatra da je šteta neuporedivo veća od 45 miliona eura te kazao da smatra da bi ukoliko Tužilaštvo BiH ozbiljno preduzima ovu istragu, kao svjedoke trebali pozvati i Fuelea i ambasadora Petera Sorensena.

"Neka njih dvojica pomognu u identifikaciji N.N. osoba ili osobe jer dobro bi bilo znati protiv koga se vrši istraga. Očekujem da im Tužlaštvo BiH uputi poziv. Nakon toga, trebaju krenuti od dva prethodna saziva Predsjedništva BiH jer je vanjska politika u njihovom domenu. Zatim, sasvim je prirodno da se sasluša i parlament BiH zbog svog nerada", kazao je Lagumdžija.