New York
0

Lagumdžija se susreo s ambasadoricom DiCarlo

FENA
FOTO: Arhiv
FOTO: Arhiv
Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Zlatko Lagumdžija susreo se u New Yorku s američkom ambasadoricom u Ujedinjenim narodima Rosemary DiCarlo.

Kako je saopćeno u nedjelju iz SDP-a, Lagumdžija i DiCarlo su razgovarali o aplikaciji Bosne i Hercegovine za nestalno članstvo u Vijeću sigurnosti UN-a.

Lagumdžija je tom prilikom istakao da naša zemlja može biti uspješna članica Vijeća sigurnosti, te da to može biti integrativni faktor u zemlji. Bosna i Hercegovina na tom putu očekuje punu podršku američke administracije, dokazanih prijatelja naše zemlje.

Također, predsjednik SDP-a je naglasio da prioritet međunarodne zajednice u BiH mora biti borba protiv kriminala i korupcije i to posebno onog s političkim pokroviteljstvom.

Uloga OHR-a i američke administracije u tome je nezamjenjiva.

Sagovornici su se složili da i pored konstantnih napada na državu BiH iznutra, njena cijelovitost, multietničnost i sekularizam nemaju alternativu.

Lagumdžija je ukazao na neophodnost suštinskih a ne kozmetičkih promjena u BiH i potrebu da međunarodna zajednica, a prije svih SAD, preuzmu lidersku ulogu bez koje se vladajuće stranke ne mogu dogovoriti.

  • Bez nove američke inicijative nema ni ustavne reforme uz ovakve vlasti ni izlaska iz ekonomske i socijalne krize, istakao je Lagumdžija, te pozvao na zajednički dovršetak dejtonskog procesa.

Put Bosne i Hercegovine ka evroatlantskim integracijama nema alternativu. To zahtjeva, kaže Lagumdžija, ubrzanje naše zemlje na putu za članstvo u NATO-u, prije svega zbog regionalne stabilnosti i poticaja pozitivnih procesa za što je potrebna aktivnija američka podrška, saopćeno je iz SDP-a BiH.