BiH
0

Lagumdžija, Pusić i Füle o rješavanju otvorenih pitanja između BiH i Hrvatske

FENA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija predvodi delegaciju BiH na današnjem trilateralnom ministarskom sastanaku između Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske, i Evropske komisije koji će biti održan u Briselu.

Delegaciju iz Zagreba predvodit će ministrica vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Vesna Pusić, a Delegaciju Evropske komisije komesar za proširenje i politiku susjedstva Štefan Füle.

Današnji drugi po redu trilateralni ministarski sastanak Bosna i Hercegovina, Republika Hrvatska, Evropska komisija posvećen je traženju modaliteta za rješavanje otvorenih pitanja između BiH i Hrvatske

Na dnevnom redu bit će otvorena pitanja između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske koja su definirana kao prioritetna za rješavanje prije ulaska Republike Hrvatske u Evropsku uniju. Razgovarat će se o slobodnom tranzitu u i iz Luke Ploče i kroz Neum, graničnim prelazima sa inspekcijskom kontrolom (BIP) i toku radova na izgradnji prelaza Gradiška i Nova Sela/Bijača, Sporazumu o pograničnom prometu i Sporazumu o graničnim prelazima između BiH i Republike Hrvatske, kao i o prefizibiliti studiji o transportnoj infrastrukturi u području Neuma.

Prvi trilateralni sastanak na ministarskom nivou održan je 19. septembra 2012. godine, nakon čega je uslijedio i trilateralni sastanak na tehničkom nivou koji je održan 19. decembra 2012. godine u Briselu.

Ministar Lagumdžija je na tematskoj sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, koja je održana 7. februara i koja je bila posvećena implikacijama pristupanja Republike Hrvatske Evropskoj uniji na Bosnu i Hercegovinu, zadužen da sudionike sastanka u Briselu upozna i o stavovima Vijeća ministara u vezi s procedurom prihvaćanja zajedničke izjave o tumačenju i primjeni člana 11. Sporazuma o slobodnom tranzitu kroz teritorij Republike Hrvatske u i iz Luke Ploče i kroz teritorij Bosne i Hercegovine u Neumu, potpisanog 22. 11. 1998. godine.

Uoči februarskog sastanka trilaterale u Briselu, ministar Lagumdžija je nedavno u intervju za Agenciju FENA rekao da će se nastaviti tragati za najboljim modalitetima da BiH ne ostane “odsječena”, Hrvatska “prepolovljena”, a granica između dvije zemlje nedefinirana.

Na sastanku eksperata dviju država i EU 19. decembra prošle godine u Briselu razgovarano je o pristupu BiH Luci Ploče, izgradnji graničnih prijelaza s inspekcijskim nadzorom, izvozu bosanskohercegovačkih proizvoda u Hrvatsku i prelasku u Hrvatsku građana BiH s osobnom kartom. Zajednički stav je da se Bosni i Hercegovini u Hrvatsku omogući nesmetan protok robe u Luku i iz Luke Ploče.

Na tematskoj sjednici Vijeća ministara BiH 7. februara zaključeno je da BiH, u svim budućim pregovorima koji se odnose na pitanja uvoza i izvoza robe preko Luke Ploče, svojim zahtjevom za potpunu derogaciju pravne stečevine EU ne ugrozi dostignuti status, koji BiH ima na putu ka Evropskoj uniji.

Prema dosadašnjim izjavama očekuje se, da će nakon trilateralnih ministarskih sastanaka i sastanaka na nivou eksperata uslijediti skoro potpisivanje sporazuma o graničnim prijelazima i o pograničnom prometu između BiH i Hrvatske, odnosno EU.

Komesar za proširenje EU Štefan Füle sazavao je prvi sastanak "trilaterale" na ministarskom nivou u Briselu 19. septembra prošle godine radi rješavanja otvorenih bilateralnih pitanja BiH i Hrvatske prije punopravnog članstva Hrvatske u EU.