BiH
26

Lagumdžija: Ne postoji ni teoretska mogućnost da se 7 lidera dogovore o presudi

FENA
Ne vjerujem da postoji čak i teorijska mogućnost da sedam političkih lidera napravi dogovor o presudi "Sejdić-Finci" - rekao je Zlatko Lagumdžija, predsjednik SDPBiH, nakon razgovora s evropskim komesarom Štefanom Fueleom.

"Šest ili sedam političkih lidera koji se dogovaraju o implementaciji presude Sejdić-Finci, kako sam shvatio svakog dana mijenjaju svoja mišljenja. Možda bismo se mi i mogli dogovoriti ukoliko bismo imali aktivnu ulogu i podršku Evropske komisije, Vijeća Evrope i institucija EU u cjelini", rekao je Lagumdžija.

Prema mišljenju predsjednika SDP-a BiH rješenje je jednostavno i on potencira navodno što su se politički lideri nedavno dogovorili u Briselu. Lagumdžija smatra da bi se taj dogovor iz Brisela ipak mogao realizirati ako bi se danas usaglasili neki tehnički detalji.

Lagumdžija predlaže ili da se implementira dogovor u Briselu ili da se Bosna i Hercegovina vrati na model u parlamentu BiH koji već postoji.

"Jednostavno u parlamentu BiH izbrisati etničku denominaciju kod izbora triju članova Predsjedništva BiH. Što znači po modelu da se jedan član Predsjedništva BiH bira iz RS-a a dva iz Federacije BiH",rekao je Lagumdžija.