BiH
0

Lagumdžija i Fuele razgovarali o ključnim prioritetima za napredak BiH

FENA
Ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija sastao se danas u Briselu s evropskim komesarom za proširenje Stefanom Fueleom.

Razgovarano je o ključnim prioritetima za napredak BiH u procesu EU reformi te ocijenjeno da je od velike važnosti što hitnije stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), a za što je nužno usklađivanje Ustava BiH s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i presudom Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci".

Razmijenjena su mišljenja i o uspostavljanju efikasne koordinacije državnih i entitetskih institucija u provođenju evropskih reformi.

Lagumdžija je ukazao na činjenicu da efikasna koordinacija ne znači nužno i apsolutno novu koordinaciju te se založio za puno provođenje dosadašnjih odluka Vijeća ministara BiH kako o uspostavljanju mehanizma koordinacije tako i odluka o potrebi izrade Programa za usvajanje pravne stečevine EU (acquis communitaire).

Postignut je visoki nivo saglasnosti o potrebi skorog održavanja konsultacija između najviših zvaničnika Evropske komisije i BiH posvećenih upravo značaju i dinamici koordinacije.

Fuele je potencirao neophodnost punog provođenja preporuka iz tzv. strukturalnog dijaloga o bh. pravosuđu.

Ohrabrujućim su ocijenjeni rezultati jučerašnjeg sastanka u Briselu na nivou eksperata BiH, Republike Hrvatske i Evropske komisije, a koji je bio posvećen rješavanju otvorenih pitanja među kojima je i pristup BiH Luci Ploče nakon ulaska Hrvatske u EU.

Fuele je iskazao veliko interesovanje za otvorena pitanja između BiH i Hrvatske i obećao punu podršku i konstruktivnu ulogu Evropske komisije u njihovom rješavanju.

Obostrano je ocijenjeno da značajnu pažnju treba posvetiti pravovremenom dogovoru o IPA projektima za 2012., saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVPBiH.