BiH
9

Lagumdžija: EU će pokazati solidarnost i u BiH i u Srbiji

FENA
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija sastao se danas u Sarajevu sa komesarkom Evropske unije za međunarodnu saradnju, humanitarnu pomoć i odgovor na krize Kristalinom Georgievom.

Nakon sastanka, ministar Lagumdžija je potvrdio da se procjena EUFOR-a poklapa s procjenom Oružanih snaga BiH da je trenutno oko 23.000 km2 BiH, što je 40 posto teritorije, direktno pod uticajem ovoga nevremena.

"Nama je sada najvažnije da imamo urgentnu pomoć. Informisao sam komesarku Georgievu o našim planovima da veoma brzo pređemo u drugu fazu za koju nam je potrebna njihova pomoć da bi se napravila odgovarajuća procjena štete", rekao je Lagumdžija.

Naredna faza, kaže, je obnova i rekonstrukcija gdje je siguran da će pomoć i iskustvo EU-a u ocjeni onoga što se trenutno dešava biti od velike pomoći, vezano za odluke koje će se donositi prilikom obnove i rekonstrukcije BiH.

Lagumdžija je komesarku posebno izvijestio o saradnji koju BiH ima s prijateljima iz Srbije i Hrvatske, te da se ovdje radi o obnovi BiH i svih njenih dijelova.

"Istovremeno, izvijestio sam Georgijevu da je ovo i šansa da se u regionu pokaže novi vid solidarnosti i saradnje, kao dijela jednog zajedničkog evropskog prostora. U tom svjetlu smo već pokrenuli odgovarajuće aktivnosti da s našim prijateljima iz Srbije i Hrvatske radimo na jednom regionalnom pristupu, ne samo u sanaciji šteta i urgentnom rješenju nego i sutra u procesu obnove", rekao je Lagumdžija.

Osvrćući se na često pitanje medija „da li EU ima različite pristupe prema BiH i Srbiji“, naglasio je da nema i da će EU i u BiH i u Srbiji pokazati solidarnost potvrđujući da će BiH i Srbija raditi zajedno da se ova nesreća što prije zaustavi i da se krene ka putu obnove.

Komesarka Georgieva je izrazila duboko suosjećanje sa građanima u BiH ugroženim poplavama.

"Mi smo odmah odgovorili na zahtjeve vlasti BiH. Iz 16 zemalja članica EU, trenutno se 150 Evropljana nalazi na terenu u BiH koji između ostalog pomažu i s helikopterima, pumpama, čamcima te sa ostalom opremom koja je potrebna za spašavanje života", rekla je Georgieva.

Zbog velikih razmjera katastrofe, najavila je da će pomoć stizati i u narednom periodu, dodajući da će prioritet biti da se spriječe daljnja slamanja brana na riječnim tokovima.

"EU će pokazati solidarnost sa cijelom BiH", poručila je komesarka Georgieva koja će večeras održati sastanak i s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom i entitetskim premijerima Nerminom Nikšićem i Željkom Cvijanović.