BiH
0

Kuzmanović: Očuvati dejtonska rješenja i ravnopravnost RS-a unutar BiH

FENA
Predsjednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović ocijenio je večeras da taj bh. entitet ima trajan zadatak očuvati dejtonska rješenja svog ustavotvornog statusa, teritorijalnu nedjeljivost i ravnopravnost u okviru Bosne i Hercegovine.

U govoru na svečanoj akademiji povodom Dana RS-a, 9. januara, Kuzmanović je kazao da samo u uslovima uvažavanja, ravnopravnosti i partnerstva RS može učestvovati u procesima koji omogućavaju državi da se razvija, da u njoj preovladava istina i pravda i da se, pri tome, ne ugrožava vitalni interes i položaj entiteta i naroda.

„Zato prihvatamo samo onaj ustavotvorni status po kojem RS samostalno obavlja svoje zakonodavne, izvršne, upravne i sudske funkcije, u skladu sa Ustavom, ni više, ni manje“, naveo je entitetski predsjednik i dodao da svaki pokušaj stvaranja nekog drugog uređenja, pogotovo bez RS-a, „osuđen je na neuspjeh i izraz je iluzorne težnje za uspostavljanjem nemoguće države i društva“.

Naveo je i da RS nije i neće biti smetnja nikome a najmanje Bosni i Hercegovini i njenim narodima.

„Istovremeno, odlučno odbacujemo sve oblike neprihvatanja i obezvređivanja RS-a, zahtjeve za ukidanje njenih nadležnosti i institucija i stvaranje lažne predstave da u Bosni i Hercegovini na jednoj strani postoje dobri, mirotvorni i 'demokratski', a na drugoj loši, agresivni i 'nedemokratski' narodi“, kazao je entitetski predsjednik u svom govoru.

Kuzmanović je, između ostalog, rekao da ljubav prema RS-u ne znači mržnju prema drugima.

„To znači da je naš cilj blagostanje, sigurnost i mir među svim građanima RS-a i Bosne i Hercegovine“, kazao je Kuzmanović.