BiH
0

Kuzmanović: Neutemeljeno osporavanje protokola sa Srbijom

FENA
Predsjednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović odbacio je danas kao zlonamjerne i neutemeljene navode o tome da Protokol o saradnji parlamenata RS-a i Srbije narušava suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i da je za njegovo potpisivanje bila potrebna saglasnost Parlamentarne skupštine BiH.

U saopćenju iz Biroa za odnose s javnošću entitetskog predsjednika se citira član III tačka 2a Ustava Bosne i Hercegovine gdje izričito stoji da entiteti imaju pravo na specijalne paralelne odnose sa susjednim državama, što znači da svako njegovo osporavanje, bilo od koga i odakle dolazilo, je protivustavno i antidejtonsko i najdirektnije destabilizuje stanje i narušava uspostavljene odnose i povjerenje među entitetima i narodima.

Ističe se da je potpisani Protokol o saradnji je tehničke prirode i predstavlja dalju konkretizaciju već uspostavljenog Sporazuma o specijalnim paralelnim odnosima RS-a i Srbije, na koji OHR nije imao primjedbi.

-Dakle, ovaj Protokol nije novi sporazum između RS-a i Srbije i nije protiv interesa Bosne i Hercegovine, niti bilo kojeg njenog naroda, navodi se u saopćenju.

Kuzmanović poručuje da nisu tačne optužbe da RS pokušava da preuzima državne ingerencije, već samo želi da, ni više ni manje, ostvari prava utvrđena Ustavom BiH i da istovremeno ostane cjelovit, trajan i konstitutivan dio BiH posvećen budućnosti, a ne prošlosti kojoj se pojedini političari iz Sarajava stalno vraćaju.

Istovremeno, predsjednik RS-a naglašava opšte poznato značenje termina „državotvorna jedinica“ u teoriji i praksi ustavnog prava, po kome ona predstavlja dio jedne države ili konstitutivni elemenat koji se može nazivati federalna jedinica, entitet ili jednostavno članica složene države.

-Prema tome, ovo potvrđuje da je RS sastavni dio Bosne i Hercegovine, kaže se u saopćenju.

Kuzmanović podsjeća da je Narodna skupština Srbije ponudila i parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine da uspostave saradnju na istim osnovama, što je samo dokaz da se radi o iskrenom pokušaju stvaranja bolje i efikasnije saradnje u regionu, od koje će sve strane imati koristi.