BiH
0

Kuzmanović-Krivokapić: Građani BiH trebaju se okrenuti budućnosti, a ne prošlosti

FENA
Predsjednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović i predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić složili su se tokom razgovora u Banjoj Luci da narodi i građani Bosne i Hercegovine treba da se okrenu budućnosti, a ne prošlosti, a sva otvorena pitanja rješavaju u duhu kompromisa i međusobnog uvažavanja.

Kuzmanović je rekao da je RS čvrsto opredijeljana za dosljedno poštivanje Daytonskog mirovnog sporazuma i da neće dozvoliti dalje narušavanje svog ustavnopravnog položaja i ovlašćenja, te da je, kao državotvorna jedinica u okviru složene države Bosne i Hercegovine, posvećena njenoj evropskoj budućnosti.

Kuzmanović je upozorio da je jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova i njegovim priznanjem od pojedinih država napravljen ozbiljan presedan i da RS to ne može da prihvati, jer se radi o jednostranom i protivpravnom aktu secesije i narušavanja teritorijalnog integriteta suverene države Srbije, koja je članica Ujedinjenih nacija, saopćeno je iz Biroa za odnose s javnošću predsjednika RS-a.

Krivokapić je naglasio da je Crna Gora zainteresirana za dalje jačanje međusobnih odnosa sa RS i BiH te realizaciju zajedničkih planova i projekata u oblasti putne i željezničke infrastrukture i hidroenergetike.

Zajednički je konstatirano da su dobrosusjedski odnosi i dalji napredak u evroatlantskim integracijama obostrani interes RS-a, BiH i Crne Gore.