RS
0

Kuzmanović donio odluke o brisanju kazne za trojicu osuđenika

FENA
Rajko Kuzmanović
Rajko Kuzmanović
Bivši predsjednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović u toku 2010. godine, pomilovao je ukupno 13 osuđenika, od kojih je za trojicu određeno brisanje osuđujuće kazne.

Kuzmanovićevom odlukama od 10. maja 2010., izbrisana je osuda Vojislavu Rađi iz Doboja, koja ga je teretila za krivično djelo definirano u članu 143. stav 2. Zakona o uređenju prostora. Sud koji je vodio prvostepeni krivični postupak i Ministarstvo pravde RS-a dali su pozitivno mišljenje o traženju ovog pomilovanja.

Odlukom o pomilovanju, koju je bivši predsjednik RS-a Rajko Kuzmanović donio 30. juna 2010. godine, za još dvije osuđene osobe došlo je do brisanja osude i to za Slavenka Kuzmanovića iz Čelinca, koji je bio osuđen za krivično djelo tjelesne povrede, a sud koji je vodio prvostepeni krivični postupak i Ministarstvo pravde dali su pozitivno mišljenje o traženju pomilovanja.

Kuzmanovićevom odlukom Rezaku Fidaniju iz Sarajeva također se briše osuda za krivično djelo falsifikovanje isprave i sud koji je vodio prvostepeni krivični postupak i Ministarstvo pravde RS-a dali su pozitivno mišljenje o traženju pomilovanja.

Sedam osuđenih osoba djelimično je oslobođeno od izvršenja pravosnažno izrečene kazne zatvora, jedna osoba oslobođena je od daljnjeg izdržavanja pravosnažno izrečene kazne zatvora, a za dvije osuđene osobe pravosnažno izrečena kazna zatvora zamijenjena je uslovnom osudom.

U 2010. godini predsjedniku RS-a dostavljeno je 75 izvještaja o molbama za pomilovanje osuđenih osoba, navodi se u Informaciju o odlukama o pomilovanju u 2010., koju će 27.aprila razmatrati poslanici Narodne skupštine RS-a.

Rajku Kuzmanoviću je sredinom novembra prošle godine istekao mandat, a predsjedničku dužnost preuzeo je Milorad Dodik.