BiH
747

Kusturica neće dobiti oružje i opremu OS BiH za snimanje filma

Piše: N. Jamaković
Predsjedništvo BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjedništvo BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića naloženo je načelniku Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, generalmajoru Anti Jeleču, da suspenduje odluku Ministarstva odbrane BiH o izdavanju opreme i naoružanja sa pripadajućim vojnicima za potrebe snimanja filma Emira Kusturice čiji je radni naziv "Na mliječnom putu".

Potvrdio je to za Klix.ba Damir Bećirović, savjetnik za unutrašnju politiku i odnose s medijima u Kabinetu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića. Kao potpisnici sporne odluke u ime Ministarstva spominju se imena ministra Zekerijaha Osmića i njegovog zamjenika Mirka Okolića, ali je zapravo nejasno ko je potpisao ovu odluku, jer je, kako piše sarajevsko Oslobođenje, potpis nečitak.

"Ne zna se ko je od njih dvojice potpisao odluku, ali ju je Kabinet predsjedavajućeg Predsjedništva BiH suspendovao, odnosno dao takav nalog generalu Jeleču, zbog toga što o svemu nije konsultovano i nije se očitovalo Predsjedništvo BiH, čime je prekršena uobičajena procedura u ovakvim slučajevima. Trenutno se obavljaju razgovori između članova Predsjedništva BiH kako bi bilo utvrđeno da li će svi članovi Predsjedništva imati jednak stav u vezi sa ovim pitanjem", rekao je Bećirović za Klix.ba.

Prema pisanju sarajevskog Oslobođenja, odluka Ministarstva odbrane BiH je donesena na traženje firme pod nazivom "Mliječni put d.o.o." Trebinje. List piše da su prema toj odluci OS BiH od 10. do 14. augusta ekipi filma trebale ustupiti kamione za prijevoz opreme. Međutim, Bećirović ističe da nijedan kamion OS BiH, ipak, nisu ustupile.

"Prema spornoj odluci, OS BiH su trebale ustupiti jedan kamion od 10. do 14. augusta, ali taj kamion nije dat nikome na korištenje. Međutim, ista odluka je podrazumijevala da OS BiH ekipi filma od 25. septembra do 30. novembra na raspolaganje stave opremu i naoružanje sa pripadajućim vojnicima, što se svugdje u svijetu itekako dobro plaća. Nalogom Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva je sve to suspendovano i obustavljeno", rekao je Bećirović.

On je dodao da će se Predsjedništvo očitovati o ovakvom eventualnom zahtjevu ukoliko on prema utvrđenim procedurama bude dostavljen Predsjedništvu BiH.