BiH
0

Kurtović: Početak suđenja 27. augusta

BIRN/Sarajevo-x.com
Suđenje Zijadu Kurtoviću, bivšem pripadniku Armije BiH optuženom za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen na području općine Mostar, počet će 27. augusta.

Na statusnoj konferenciji Odbrana je tražila da početak suđenja bude odgođen “zbog godišnjih odmora” iako je Sudsko vijeće predlagalo datume u toku mjeseca jula, što su sudije na kraju uvažile.

Prema navodima optužnice, Zijad Kurtović je, u svojstvu zapovjednika Vojne policije Samostalnog bataljona “Drežnica” IV korpusa Armije BiH, “maltretirao Hrvate zatočene u rimokatoličkoj crkvi Svih Svetih” u Donjoj Drežnici, i to “udarajući ih pendrecima, križevima, svijećnjacima i kipovima svetaca, te tjerajući ih da jedu listove Biblije i drugih vjerskih knjiga”.

U optužnici stoji da je Kurtović, zajedno sa izvjesnim Hasanom Delićem, neutvrđenog datuma u oktobru 1993. godine u crkvi Svih Svetih prisilio dvojicu zatočenih pripadnika HVO-a na oralni seks, te naredio jednom da se skine do gola, da bi ga potom "pendrekom udarao po raznim dijelovima tijela, gaseći cigarete po njegovom vratu".

Tužiteljica Vesna Tančica je najavila da će saslušati 19 svjedoka, među kojima je 12 bivših zatočenika iz crkve Svih Svetih. Najavljeno je i da će u toku postupka Tužilaštvo tražiti isključenje javnosti sa dijela javnog pretresa kada će biti ispitivani određeni svjedoci.

Uz iskaze svjedoka, Tužilaštvo će uložiti i 115 materijalnih dokaza.

Fahrija Karkin, Kurtovićev branilac, najavio je da će u toku dokaznog postupka saslušati 20 svjedoka te uvesti 12 materijalnih dokaza.

Branilac je zatražio i da Sudsko vijeće ne zakazuje ročišta petkom u vrijeme muslimanskog vjerskog obreda džuma-namaza – “zbog mene i optuženog, jer smo mi vjernici”. Protestirao je i zato što je statusna konferencija održana u petak u vrijeme molitve.

“Danas mi je džuma izuzetno važna zbog pogibije prijatelja Ramiza Delalića Ćele, ratnog komandanta Armije BiH”, kazao je Karkin.

Ramiz Delalić Ćelo je ubijen u noći 27. juna u Sarajevu. Policija još uvijek istražuje ovo ubistvo. Delalić je bio povezan sa nizom kriminalnih radnji od rata naovamo, a između ostalog na teret mu je stavljan i ratni zločin. Karkin je bio Delalićev branilac.

Minka Kreho, predsjedavajuća Vijeća, odgovorila je da će “ovaj Sud poštovati vjerske obrede”.