BiH
226

Kurtćehajić: Jučerašnja rasprava o Sutorini je skandalozna i sramotna

Piše: I. P.
U Sarajevu je danas održana konferencija za medije u ime Inicijative o Sutorini, a kao odgovor na jučerašnju raspravu pod okriljem Ustavnopravne komisije BiH.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Podsjećamo, u četvrtak je na sjednici Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma PSBiH zaključeno da izuzimanje područja Sutorine iz sastava Crne Gore i njegovo pripajanje BiH nema osnova u međunarodnom pravu i da bi pokretanje takve procedure moglo donijeti neprocjenjivu štetu BiH.

Predstavnici inicijative danas su izložili stav koji dovodi u pitanje valjanost jučerašnje sjednice, a zbog, kako se tvrdi, namjernog ignorisanja stručnjaka iz međunarodnog prava.

Bivši sudija Vrhovnog suda FBiH Hasan Balić tvrdi da je na terenu prisutan sukob interesa, a ne sukob struke koja je jedinstvena.

"Prema shvatanju struke mi smatramo da nije bilo mjesta otvaranju bilo kakve nove rasprave osim one koju smo već imali u Parlamentu, a gdje smo dali podršku Rezoluciji o Sutorini, da se zastane sa razgraničenjem sve dok se ne riješi pitanje Sutorine. Mi imamo razumijevanje za drugačija shvatanja, ali se čudimo što se pokušava cijepati i pravna nauka i struka. Mi ne možemo prihvatiti nijedno od mišljenja koje je izneseno na tom sastanku jer nijedno nije pravno utemeljeno, a niko od njih se i ne bavi pravom", rekao je Balić.

Hasan Balić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Hasan Balić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

Akademik Suad Kurtćehajić istakao je da su mnoge nezakonitosti napravljene i u radu Komisije za granice.

"Prema njihovim pravilima, minimalni kvorum je šest članova sa po dva člana iz sva tri konstitutivna naroda. O nacrtu granica BiH se često odlučivalo bez pravnog osnova jer nije bilo kvoruma, što je veliki propust sa elementima krivične odgovornosti koji se treba preispitati", objasnio je Kurtćehajić.

Član Inicijative tvrdi da je jučerašnja sjednica skandalozna jer Ustavnopravna komisija, tvrdi Kurtćehajić, nije bila zadovoljna prvom održanom raspravom na kojoj je bilo do 30 govornika.

"Predsjedavajući komisije Željko Komšić nije pozvao nikoga iz inicijative koja je pokrenula pitanje Sutorine, a tu se nalaze veliki poznavaoci međunarodnog prava. On se nije potrudio da taj spisak dostavi drugim članovima Ustavnopravne komisije, a pozvati ljude iz inicijative mogao je samo onaj sa spiskom, što je u ovom slučaju samo Komšić i sekretar Komisije", kazao je Kurtćehajić.

Suad Kurtćehajić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Suad Kurtćehajić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

Prema njegovim riječima jučerašnja rasprava je sporna i zbog govornika koji se većinom, kaže Kurtćehajić, uopće ne bave međunarodnim pravom.

"Komisija je za drugu raspravu rekla da će pozvati samo stručnjake iz međunarodnog prava, a među sedam ili osam govornika na jučerašnjem događaju nalazili su se Senadin Lavić, Hidajet Repovac i Željko Obradović koji nikakve veze nemaju sa međunarodnim pravom, jer su ti akademici stručnjaci iz drugih oblasti. Ova grupa intelektualaca se ne bi smjela pojaviti za govornicom u ozbiljnim državama jer bi bili ismijani iz jednostavnog razloga što nisu doktori prava", rekao je Kurtćehajić koji je optužio Komšića za tendeciozno ignorisanje Inicijative.

"Komšić je dužan da štiti državu, a on sada štiti Crnu Goru, jer je ignorisao 20 stručnjaka iz Inicijative koje nije pozvao, a i sama rasprava bila je obavijena velom tajne. To je sramotno jer je možda samo jedan čovjek na jučerašnjoj sesiji imao doticaja sa međunarodnim pravom i nadam se da će poslanici u Parlamentu to prepoznati. Meni je stvarno nejasno jer su neki ljudi vjerovatno idioti ili korumpirani. Zaključak je da smo jedino mi sami u mogućnosti da upropastimo veliku šansu, a nikako Crna Gora. Oni se pozivaju na dobrosusjedske odnose, a upravo bi Crna Gora trebala napraviti potez kako bi se iskupila za sve što je uradila Bosni i Hercegovini", zaključio je Kurtćehajić.

Muriz Spahić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Muriz Spahić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

Geograf Muriz Spahić je jedan od onih koji su učestvovali u prvoj raspravi koja je održana 24. februara, a koji nisu pozvani na jučerašnju sjednicu.

"Ja sam napravio naučni rad o Sutorini koji sam dostavio Parlamentu kako bi predstavnici vlasti donijeli odluku koja je u interesu BiH. Ja sam dokazivao i pokazivao kako je Sutorina zapravo dio Bosne i Hercegovine, a na prvoj raspravi o Sutorini nije se pojavio niko ko bi osporio moj rad. Sada meni nije jasno zašto ja nisam pozvan na jučerašnju sjednicu, a jedino objašnjenje jeste da se naši političari boje istine", zaključio je Spahić.

Parlament BiH se još uvijek mora izjasniti o konačnom stavu u vezi sa Sutorinom, a po osnovu Rezolucije koju je predložio Denis Bećirović.