Historijska građevina
107

Kula u Počitelju dočekala restauraciju pa je ostavili "ranjiviju" nego što je bila

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Gavran-kapetanova kula u Počitelju, jedan od simbola tog srednjovjekovnog gradića u dolini Neretve, godinama propada, a nakon dugo iščekivanja počela je sanacija prije mjesec dana. Nažalost nakon skidanja krovne konstrukcije naprasno je prepuštena zubu vremena.

Odnos prema Kuli, čija se sanacija traži godinama, jedan je od pokazatelja neprimjerenog odnosa vladajućih struktura prema historijskom blagu naše zemlje, a koji je zabrinuo i mještane Počitelja.

Predsjednica Turističkog društva Počitelj Jadranka Dizdar za Klix.ba, uz vidnu zabrinutost, kaže da je Gavran-kapetanova kula trenutno izložena većem uništenju nego ikada.

"Krovna konstrukcija koja je bila u fazi raspadanja je početkom novembra potpuno uklonjena te su postavljeni neki dijelovi drvene konstrukcije. Ti radovi su trajali desetak dana i najednom je sve samo ostavljeno tako. Već mjesec dana ni jedan radnik ovdje nije došao, a Kula je bez kupole izložena svim vremenskim neprilikama. Kiša natapa zidove, što će izazvati još već oštećena objekta", upozorava Dizdar.

Iako nema jasno objašnjenje šta se zapravo događa, doznala je da izvođač radova nema potrebni materijal, što smatra dodatnim apsurdom u cijeloj situaciji.

"Početi sa sanacijom historijskog objekta bez potrebnog materijala, posebno u ovim zimskim uslovima, je najblaže rečeno neodgovorno", ističe naša sagovornica.

Pored toga, navodi kako područje oko Kule nije fizički zaštićeno niti označeno, iako ga turisti već godinama posjećuju na svoju odgovornost. Dodaje da tokom decembra rijetki dolaze u taj gradić, ali oni koji dođu, po njenim riječima, posjetu Kuli ne izostave, što bi ovakvim odnosom moglo za njih imati kobne posljedice.

"Sad kad gledam šta se dešava mislim da bi bilo bolje da se još ništa nije ni radilo, iako smo godinama na sve načine tražili da se krov objekta sanira", kaže Dizdar vidno ogorčena takvim stanjem.

Ističe kako je prije nekoliko godina trebalo uložiti svega 500 KM za sanaciju krova, a sada ne želi ni pomisliti koliko će trebati da se građevina zaista sanira i bude sigurna za posjete turista.

Podsjeća da su prije četiri godine članovi Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine nakon izvršenog monitoringa izdali upozorenje o lošem stanju skoro svih kulturno-historijskih objekata u Počitelju i apelirali ne nadležne da poduzmu hitne mjere sanacije.

Ali sve je ostalo na tome, pored alarmantnog stanja s Gavran-kapetanovom kulom ugrožena je i Medresa. Pašina tabija je i dalje zatvorena i zanemarena, a nisu u boljem stanju ni Sahat-kula i Hamam.

Inače, teško stanje kulturno-historijskih građevina u Počitelju je godinama tema prepucavanja po pitanju nadležnosti svih nivoa vlasti, u kojima vješto odgovornost svi skidaju sa sebe, dok im pred očima nestaje kulturno-historijsko blago naše zemlje.

Međutim, kada je u pitanju sanacija Gavran-kapetanove kule, Dizdar tvrdi da je odgovornost na Gradu Čapljina koji je dobio odobrenje s federalnog nivoa za taj posao te angažovao građevinsku firmu GP "Bišina".

Iz svega navedenog sa sigurnošću se može reći da bi bilo gdje u svijetu ovakav odnos prema kulturno-historijskom blagu, kao što je u Počitelju, bio nedopustiv.