Rana analiza
119

Kukić o mostarskom dogovoru: Ne treba se unaprijed radovati, postoji mogućnost da sve "padne u vodu"

A. B.
Slavo Kukić (Foto: D. S./Klix.ba)
Slavo Kukić (Foto: D. S./Klix.ba)
Nakon što je Klix.ba danas ekskluzivno objavio statut Grada Mostara koji je usaglašen između visokih delegacija SDA i HDZ-a o izbornim pravilima u ovom gradu, sociolog i politički analitičar Slavo Kukić je izjavio da je još rano govoriti da je riječ o "završenom poslu" te da se ne treba unaprijed radovati.
Riječ je o dokumentu koji predstavlja suštinu onoga što su SDA i HDZ do sada dogovorili. Klix.ba je na taj način ovu važnu temu, čije su pojedinosti bile sakrivene, otvorio javnosti.

Kako je na početku razgovora Kukić istakao, većina dogovora je usaglašena, ali postoje i detalji koji još nisu, a koji bi, prema njegovom mišljenju mogli zapravo dovesti do toga da sve do sada postignuto u konačnici propadne.

"I dalje sam mišljenja da su šanse da se izbori u Mostaru održe izuzetno male jer za izbore nisu zainteresirani ni HDZ ni SDA podjednako te da je njima Status Quo rješenje koje pogoduje njihovim interesima jer im omogućava godišnju kontrolu budžetskih sredstava između 60 i 70 miliona KM. Vjerujem da i jedni i drugi imaju neku vrstu straha zbog reakcije prosječnog mostarskog birača koji je frustriran činjenicom da mu od 2008. godine nije omogućeno da konzumira jedno od temeljnih ljudskih prava - biranje svojih predstavnika u Gradskom vijeću", naveo je Kukić.

Shodno tome, Kukić je naglasio da ne treba žuriti niti prerano aplaudirati do sada postignutim jer je mogućnost da sve "padne u vodu" veoma realna.

"Ono što za šta još nije postignut dogovor nam samo ukazuje na to da se radi o detaljima koji se ne mogu usaglasiti i vjerujem da oni imaju takvu težinu da dovedu sve u pitanje", dodao je.

Kukić je prokomentarisao dosadašnji kompromis između SDA i HDZ-a koji je naveden u Statutu, a to je da će se umjesto funkcije dogradonačelnika Mostara koju je SDA prvobitno tražila, zapravo dati dodatne ovlasti predsjedavajućeg Gradskog vijeća koji će, između ostalog, moći suspendovati odluke gradonačelnika.

"Mislim da je to bolje rješenje zbog iskustva kojeg imamo. Gradonačelnik Mostara je postavljen od 2008. godine i nije postojao nijedan instrument da se na neki način ukaže na ono što je loše radio, a bilo je i takvih stvari te se na ovaj način osigurava i takva mogućnost. Međutim, ponavljam, ne treba žuriti s optimizmom jer ne postoji posebna zainteresovanost ni s jedne strane", poručio je Kukić.

Kukić je spomenuo da i dio ovog mostarskog dogovora je i izbor članova Predsjedništva BiH s prostora Federacije koji je, prema njegovom mišljenju, također upitan.

"Članovi Predsjedništva BiH bi se trebali birati u Domu naroda Federalnog parlamenta i dalje je upitno je li to priča koja će proći i može li ta priča dobiti saglasnost Parlamenta i može li se osigurati većinu. Svako to pitanje vuče drugo za sobom i mislim da ćemo na završetak priče o Mostaru još dugo čekati", zaključio je Kukić.

Podsjećamo, portal Klix.ba objavio je statut Grada Mostara, koji je tokom pregovora posljednjih sedmica, pod pokroviteljstvom međunarodne zajednice, usaglašen između visokih delegacija SDA i HDZ-a.

Kako bi se odblokirao status Mostara i u ovom gradu održali lokalni izbori koji su posljednji put bili 2008. godine, lideri SDA i HDZ-a su proteklih sedmica predvodili stranačke delegacije i održavali pregovore.

Oni su inače ubrzani zbog presude Suda u Strazburu u predmetu Baralija protiv BiH te stava međunarodne zajednice da se problem nakon deset godina konačno treba riješiti.

Naredni krug pregovora trebao bi biti srijede, najvjerovatnije u Sarajevu, a moguće je da će poslužiti za finalizaciju dogovora.