BiH
0

Kuće, zdravstvena zaštita i zapošljavanje prioriteti Roma

FENA
Najznačajnija pitanja kojima će se Savez Roma Republike Srpske baviti su izgradnja kuća, legalizacija zemljišta, zdravstvena zaštita i poticaj u zapošljavanju Roma, naglasio je Saša Mašić, predsjednik Saveza, tokom razgovora s Milankom Šopin, pomoćnicom ministra uprave i lokalne samouprave RS-a.

Kao prioritetan zadak Mašić je naveo i formiranje baze podataka, koja bi bila svojevrstan popis romske populacije u RS-u i BiH.

"Predstavnici Roma izrazili su zadovoljstvo saradnjom Saveza s Ministarstvom uprave i lokalne samouprave i Vladom RS-a i iznijeli stav da od jedinica lokalne samouprave očekuju još veću podršku u rješavanju njihovih problema“, saopćeno je iz ovog ministarstva.

Šopin je istakla da Ministarstvo uprave i lokalne samouprave dodjelom grantova pomoći fondacijama i udruženjima, podržava rad Saveza i dodala da će u septembru biti raspisan javni konkurs za sticanje statusa udruženja od javnog interesa te da bi, ukoliko se prijave i dobiju takav status, to bio jedan od načina rješavanja problema finansiranja rada Saveza Roma RS-a.

Prema podacima kojima raspolaže Savez Roma RS-a, u BiH danas živi oko 75.000 Roma.