BiH
7

KS: Za poboljšanje saobraćajne signalizacije Grawe osiguranje izdvojilo 10.000 KM

FENA
GRAWE osiguranje d.d. Sarajevo donirat će Ministarstvu saobraćaja Kantona Sarajevo 10.000 KM za poboljšanje saobraćajne signalizacije i osvjetljenja na glavnoj gradskoj saobraćajnici, u ulici Obala Kulina bana, u neposrednoj blizini Narodnog pozorišta.

Dogovoreno je to na sastanku ministra saobraćaja Kantona Sarajevo Muje Fiše i predstavnika ove kompanije Fikreta Hodžića i Harisa Ćorića te je istaknuto da je cilj realizacije projekta poboljšanje sigurnosti svih učesnika u saobraćaju.

Ministar Fišo je naglasio da su neki od glavnih uzroka saobraćajnih nezgoda: neadekvatno postavljena saobraćajna signalizacija, velika frekvencija vozila i pješaka, slaba osvijetljenost raskrsnice, nesavjesna vožnja vozača, te nepoštovanja saobraćajne signalizacije.

Kako je saopćeno iz Pres-službe Kantona Sarajeva, na toj raskrsnici evidentiran je povećan broj saobraćajnih nezgoda u kojima, pored velike materijalne štete na vozilima, često stradaju građani.

Na sastanku je rečeno da su ovakve društveno odgovorne aktivnosti dobar primjer prakse međusobnog uvezivanja vlasti i privrede u svrhu preventivnog djelovanja radi zaštite života građana i poboljšanja sigurnosti svih učesnika u saobraćaju.

"Ministarstvo saobraćaja će podržati pozitivne inicijative i rješenja koja su od koristi za građane, a koja predlažu sve zainteresirane strane, vladine i nevladine institucije, građani i privredni subjekti", kazao je Fišo.

Najavljeno je i da će Ministarstvo saobraćaja odmah poduzeti sve neophodne pravno-tehničke aktivnosti u cilju realizacije ovog dogovora.