BiH
30

KS ima novac za četvrtinu Prve transverzale, uštedjet će se na materijalima

Piše: I. P.
Prema riječima premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića, KS raspolaže sa 40-50 miliona konvertibilnih maraka namijenjenih realizaciji projekta Prve transverzale. To predstavlja četvrtinu potrebnog novca s obzirom da cijela trasa, plus IP odnosi, košta 200 miliona KM.

"Na nekim dijelovima trase imamo skupe imovinsko-pravne odnose, ali mi nemamo izbora i mi je moramo graditi. U onome što smo revidirali nema velikih promjena. Neke su cifre bile preuveličane, a mi ćemo kvalitetnim materijalima napraviti uštedu", rekao je Konaković za Klix.ba.

Konaković tvrdi su neke stvari ranije predimenzionirane te da je Zavod za planiranje KS uradio dublju analizu.

On je potvrdio kako ukupna cijena, zajedno sa imovinsko-pravnim odnosima, iznosi blizu 200 miliona konvertibilnih maraka i da će se u realizaciju krenuti sljedeće godine.

Podsjećamo, ranije procjene kretale su se između 215 miliona i 235 miliona konvertibilnih maraka.

"Sami imamo između 40 i 50 miliona KM, a računamo i na podršku federalnog nivoa vlasti. Imali smo ideju da se zadužimo dionicama za saniranje deficita. Kako smo uspjeli ponovo to uraditi iz ušteda mi nećemo emitovati obveznice, tako da nam je ostalo prostora za nekih 20 miliona KM emitovanja obveznica. Također, imamo nepovučenih blizu 14 miliona eura iz aranžmana sa EBRD-om", objasnio je Konaković.

To u startu predstavlja ozbiljan novac za početak realizacije projekta koji važi za najpotrebiji u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

"Sada je najveći problem u komunikaciji prema Vogošći, to je svakodnevno mučenje. Ekonomski i infrastrukturalno to je najbitniji projekat za Kanton Sarajevo", zaključio je Konaković.