Otvorena izložba
24

Krv, smrt, cunami i gole grudi na izložbi World Press Photo

Piše: A. Panjeta
Foto: A. Panjeta/Klix.ba (Foto: A. P./Klix.ba)
Ambasador Holandije pored Šagoljeve fotografije (Foto: Almir Panjeta/Klix.ba)
U Umjetničkoj galeriji BiH u Sarajevu je otvorena izložba najboljih novinskih fotografija "World Press Photo 2011". Na samom ulazu na izložbu postavljena je pobjednička fotografija Samuela Arande iz Španije na kojoj je prizor Jemenke koja u naručju drži ranjenog rođaka nakon protesta u ovoj zemlji.

Poslije pobjedničke fotografije natječaja, slijede pobjedničke fotografije po kategorija sa prizorima krvoprolića iz Libije, cunamija u Japanu, portret gologrude ukrajinske aktivistice, scene smaknuća iranskih silovatelja na jednom od trgova uz hiljade ljudi u publici, fotografija djevojčice u zelenoj odjeći koja vrišti dok oko nje leže tijela mrtvih beba, žena i muškaraca ubijenih u bombaškom napadu koja je osvojila i Pulitzera, bijeli medvjed u očajničkim pokušajima da nađe hranu, ranjeni nosorog, prostitutke, zabavljači, svakodnevni prizori iz moskovskih predgrađa... ukratko - događaji koji su obilježili svijet protekle godine i koje su zabilježili neki od najboljih i najhrabrijih fotografa.

Posebno mjesto zauzima fotografija Reutersovog fotografa Damira Šagolja iz Pjongjanga na kojoj se u jutarnjoj tami socijalističkog kvarta ističe obasjana fotografija Velkog Vođe. Šagolj je za ovu fotografiju dobio prvu nagradu u kategoriji "Svakodnevni život".

"BiH i Sarajevo trebaju biti ponosni što imaju fotografa kakav je Damir Šagolj", kazao je na otvorenju izložbe Sweder van Voorst tot Voorst, ambasador Holandije u BiH, koja je i suorganizator izložbe. U Sarajevu će izložba biti postavljena u periodu od 9. do 22. maja. Izložba se 25. maja seli u Banju Luku, a postavka će biti izložena u Banskom dvoru sve do 4. juna.

"Drago mi je da se organizatorima u ime građana Sarajeva mogu zahvaliti što jednu ovako prestižnu izložbu po drugi put predstavljaju i u Sarajevu, a posebno smo ponosni što je dio ove postavke i fotografija našeg fotografa Damira Šagolja. Posebno mi je drago što izložba nakon Sarajeva ide u Banju Luku, tako da će ova dva grada bar na taj način biti bliži", kazao je gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen.

Prisutnima se putem videoporuke obratio i Damir Šagolj i pozvao ih da sa posebnom pažnjom pogledaju izložene fotografije.

"Volio bih da neke od prizora sa fotografija ponesete s izložbe u vašoj memoriji i da razmislite o njima", poručio je Šagolj.

World Press Photo je najprestižnije takmičenje u novinskoj fotografiji na svijetu, a na ovogodišnjem takmičenju učestvovalo je 5.427 fotografa sa prijavljenih više od 100.000 fotografija.