BiH
15

Krug 99: Formirati državno ministarstvo za visoko obrazovanje, nauku i tehnologiju

FENA
Asocijacija nezavisnih intelektualaca Krug 99 smatra da su obrazovanje, nauka i kultura fundamentalne djelatnosti čiji razvoj je preduslov za pozitivan preobražaj društva, stoga navode da je na bh. univerzitetima potrebno provesti nekoliko koraka da bi situacija bila stabilnija.

Smatraju da je transformacija BiH u društvo znanja moguća samo uz sistem visokog obrazovanja usklađen sa zahtjevima Evropskog prostora visokog obrazovanja i Evropskog istraživačkog prostora.

Prvi prijedlog za razvoj univerziteta je, kako smatraju, ubrzati implementaciju bolonjske reforme, uz jačanje sveukupne autonomije univerziteta.

Potrebno je formirati ministarstvo za visoko obrazovanje, nauku i tehnologiju na nivou BiH, ili barem ojačati sektore u Ministarstvu civilnih poslova, koji će imati pro-aktivnu ulogu u razvoju tih oblasti.

Navode da je potrebno izvršiti usklađivanje legislative s odgovarajućim dokumentima EU donošenjem ključnih dokumenata na nivou BiH.

Nastavnici i saradnici na univerzitetima moraju obavljati 50 posto svog radnog vremena u naučno-istraživačkom i visoko stručnom radu, to podrazumijeva i adekvatno finansiranje kroz međunarodne naučne projekte sa domaćom podrškom i rad za privredu i s privredom.

Univerzitetski nastavnici ne smiju postajati ''učitelji'' koji se dominantno bave nastavom s isprikom da za naučni rad nemaju novaca iz budžeta, pa se njime i ne bave. Kao najkreativniji dio intelektualne zajednice, za to nemaju opravdanja, smatraju u Krugu 99.

Domaći naučni kapaciteti moraju se, ističu, daleko bolje organizirati i podići svoje sposobnosti za realizaciju EU projekata. Tek tako će "tronožac" univerzitetska nastava-nauka-društvo biti stabilan i zaista dovesti do održivog razvoja Bosne i Hercegovine.