BiH
4

Krnjić: PIO-u RS ne dugujemo ništa, penzioni sistem nije stabilan zbog javnih kompanija

Piše: S. H.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Direktor Federalnog zavoda Penzijsko-invalidskog osiguranja (PIO) FBiH Zijad Krnjić u razgovoru za Klix.ba ističe kako nisu tačni navodi da PIO FBiH PIO-u Republike Srpske duguje milijardu i deset miliona KM, te da su to potvrdile sve sudske odluke. Osim toga, zbog finansijske nediscipline najviše javnih kompanija penzioni sistem nije stabiliziran.

PIO RS-a tvrdi da isplaćuju penzije za 17.500 penzionera koji su pravo na to stekli prije 1992. godine na teritoriji današnje FBiH, a da bi im penziju trebao isplaćivati PIO FBiH. Međutim, te navode negira direktor PIO-a FBiH Zijad Krnjić ističući da ne postoje nikakva dugovanja.

"Ne dugujemo fondu PIO-u RS-a niti jednu KM. Njihova priča nam je poznata i po tim njihovim željama su tužili nas i FBiH na Općinskom sudu u Mostaru i izgubili,zatim se žalili na Kantonalnom sudu i izgubili, žalili se Vrhovnom sudu FBiH i izgubili, te uložili apelaciju Ustavnom sudu BiH i izgubili. Sve te sporove su izgubili, a izgubili bi ih na bilo kojem sudu u svijetu, zato što njihov zahtjev nije osnovan, i jednostavno nisu u pravu", naglašava Krnjić.

Po Sporazumu između nosilaca penzijskog osiguranja iz maja 2000. godine, na insistranje iz RS-a, precizirano je da svaki nosilac nastavlja isplaćivati penzije onim korisnicima kojima je isplaćivao do dana potpisivanja Sporazuma.

"Taj Sporazum je verificirala i tadašnja Vlada RS-a. Nama su dolazila i pisma njihovih korisnika da: "oni neće Alijinu penziju. Poslije nekoliko godina Fond PIO RS-a je tražio da svi isplaćuju penzije prema mjestu prijeratnog prebivališta, što nije ni po jednom pravnom načelu, a i suprotno je važećem Sporazumu, i mi to naravno nismo ni htjeli ni mogli prihvatiti", ističe Krnjić.

Stoga Krnjić naglašava da niti jedan penzioner koji prima penziju iz Fonda PIO RS-a nema pravo na penziju iz FBiH.

"Oni u RS-u prave neke spiskove, vjerovatno po adresi prijeratnog prebivališta, vode neke evidencije i, s vremena na vrijeme iziđu sa pričom da im Federalni zavod PIO duguje neke pare, međutim istina je sljedeća. Mi im ne dugujemo niti jednu KM i neće od nas naplatiti po toj priči nikad ništa. Iz RS sada pokušavaju tu temu "osvježiti" argumentom da se radi o diskriminaciji, da su ti penzioneri diskriminisani što primaju penziju od njih, a ne od nas, što je u najmanju ruku, neozbiljan argument. Kako može penzioner biti diskriminisan ako prima penziju utvrđenu Zakonom i na osnovu rješenja koje mu je izdao nosilac osiguranja, u ovom slučaju Fond PIO RS", objašnjava Krnjić.

Ipak, neminovno je da je i u FBiH neophodna reforma penzionog sistema, što je započeto utvrđivanjem Nacrta Zakona o PIO-u. Taj nacrt je prošao Dom naroda, ali još nije Predstavnički dom Parlamenta FBiH.

"Realno je očekivat da javna rasprava prođe u narednih tri ili četiri mjeseca i da do kraja godine dobijemo novi zakon o PIO-u. Sada je važmo da se kroz javnu raspravu dođe do najboljih rješenja, kako bi imali bolji, a ne isti ili, ne daj Bože, gori zakon. Sistem međugeneracijske solidarnosti može funkcionirati i funkcionira uglavnom svugdje u svijetu, često u kombinaciji sa drugim. Nedovoljnost prihoda je uzrokovana drugim 'felerima' u društvu i sistemu i njih treba otkloniti", kazao je Krnjić.

Krajem prošle godine povećan je broj zahtjeva za penziju, te je zaprimljeno 8.400 novih zahtjeva, što je duplo više od uobičajenog. Međutim, u 2016. godini broj zahtjeva za penziju je ispod prosjeka, te je u prva tri mjeseca zaprimljeno oko 3.100 zahtjeva, a u PIO-u FBiH veliko povećanje penzionera s kraja 2015. godine planiraju "amortizirati" kroz prvi dio 2016. godine.

Zbog svega toga za redovnu isplatu penzija mjesečno je potrebno 160.000.000 KM.

"To je s obzirom na povećanje broja penzionera i očekivano i predviđeno našim finansijskim planom. Međutim prihodi se ne ostvaruju u planiranim iznosima zbog finansijske nediscipline, u najvećoj mjeri javnih kompanija u vlasništvu FBiH i kantona. Da oni počnu uredno i zakonito isplaćivati bruto plate mi bi imali ravnotežu tekućih prihoda i rashoda i lakše bi, u narednom ne dugom periodu, riješili kumulirani deficit i potpuno stabilizirali penzioni sistem", zaključuje Krnjić.