BiH
0

Krivolovci u Bosanskom Šamcu strujom ubijaju ribe

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Sportsko ribolovačko društvo (SRD) Šamac ima veliki problem zbog učestalog krivolova i krivolovaca koji ubijaju ribu strujom.

Iako su u rješavanje ovog problema uključeni i policija i UO Društva, veliki je problem stati u kraj krivolovcima.

Oni love ribu strujom, a zatim je prodaju restoranima na šamačkom području i dalje, a krivolovom se bave uglavnom u jutarnjim časovima između dva i pola tri.

Najveći problem u posljednje vrijeme je ubijanje ribe aparatima – pretvaračima struje 12/240 volti.

"Tone riba bude tako ubijeno, nađemo mreže, a ribe nigdje. U Tursinovačku baru su došla četiri čovjeka sa meredovima, to je nelegalan izvoz bijele ribe, vrsta deverike koja je bila u mrijesti - oni su je hvatali meredovima ispod propusta cijevi i uhvatili su 40 kilograma.

To je problem koji se stalno ponavlja, maltene svakodnevnica, prijavljujemo policiji, podnosimo prijave, nešto dolazi na sud, ali ništa se ne rješava",kaže ribočuvar Mirko Ilišković.

On dodaje da poslije izlaska policije na lice mjesta predaju ribu ribarskom društvu ili je podijele ribarima koji imaju dozvole.

Ilišković kaže da SRD gazduje svim vodama na šamačkom području, a to je osam kilometara rijeke Bosne , 1,5 KM rijeka Save, Odmut bara - Grebnice, Markovića Rovanji - Donja Slatina, Jekića Rovanji – Obudovac, Srednja Slatina - Bardača – Babići Rovanji

Ilišković je napomenuo da je u bari Tišina suša doprinijela da imaju problema sa uginućima ribe, ali da su ovih dana otvorili šlajz i da je ušlo dosta vode i ribe, pa se nada da će biti manje problema i da neće doći do uginuća.

Potpredsjednik SRD Šamac Ivica Cvitkušić ističe da imaju samo jednog ribočuvara koji je danonoćno prisutan na vodama.

Cvitkušić napominje da je teško reći da li je riješen i ijedan slučaj kada je u pitanju krivolov.

"Krivolovci to rade isključivo zbog Finansijskih razloga.Krivolov se može spriječiti tako da ih sud osudi po zakonu novčanim kaznama i zatvorskim", kaže Cvitkušić.

Na šamačkom području je registrovano 200 ribolovaca, a u toku godine ih bude 400.

Godišnja dozvola za ribolov iznosi 78 maraka, a za penzionere od 60 godina 43 marke.