Vodeni sukob u Zavidovićima
0

Kriva "Krivaja": Ko je kome zavrnuo vodu a nije trebao

Sarajevo-x.com
Kompanija Krivaja 1884 iz Zavidovića je prije nekoliko dana poslala dopis opštinskom načelniku Hakiji Osmiću u kojem se navodi kako im je JKP "Radnik", bez ukazivanja na namjere i posljedice, ukinulo prstenasto vodonapajanje hidratantske mreže pa je tako dio kruga ostao bez hidratantske zaštite.

"Na ovaj način drvoprerađivač Krivaja 1884 je doveden u situaciju minimalne protivpožarne sigurnosti, koja je svedena na 40 posto od ranijeg stanja", navodi se u dopisu Krivaje 1884.

Iz ovog preduzeća naveli su kako će zbog situacije u koju su dovedeni svoja prava tražiti putem drugih organa i institucija.

U svom odgovoru JKP Radnik navodi da je Krivaja 1884 stekla pravo vlasništva nad instalacijama vodosnabdjevanja te da je svoje instalacije dužna održavati u ispravnom stanju kako bi se spriječilo rasipanje vode i nastajanje drugih šteta, dok u suprotnom sve nastale štete padaju na teret tog preduzeća.

"Obzirom da ni ranije, a ni sada niste nikada izvršili rekonstrukciju odnosno odvajanje instalacija od IP Krivaja, nebrojeno puta smo vas pozivali da postupite po član 18 Odluke o vodovodu i kanalizaciji i time se dovedete u stanje urednog korisnika na koji način biste spriječili nepotrebno rasipanje vode u krugu poslovanja. Unutrašnje instalacije u krugu Krivaje su vaše vlasništvo pa ste samim time i bili dužni održavati sekundarnu i primarnu mrežu i izvršite odvajanje od distributivnog voda", stoji u dopisu JKP Radnik.

Iz ovog preduzeća tvrde da je zaobilaznicom Krivaja 1884 dovedena u 40 posto od prethodnog stanja što upućuje da se DN 100 snabdijevalo sa 60 posto vodom izvan kruga Krivaje, što se nije mjerilo na vodomjeru.

Kako navode iz JKP Radnika, zbog neisplaćenih potraživanja pokrenuto je nekoliko postupaka radi potraživanja duga za izvršene komunalne usluge. Ukupna dugovanja Krivaje prema Radniku po svim sudskim postupcima iznosi 3.348.028 KM, od čega je uplaćeno svega 1.244 KM.

Kako saznajemo, Nadzorni odbor Radnika je želio povući tužbe ovog preduzeća protiv Krivaje 1884, s čim se nije složio direktor preduzeća Zijad Džaferović, nakon čega Nadzorni odbor 24. decembra donosi odluku o razriješenju dužnosti Džaferovića.