Zakovani stav
74

Krišto se požalila britanskoj diplomatkinji: Sastav CIK-a je nezakonit

A. D.
Foto: Parlament BiH
Foto: Parlament BiH
Zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Borjana Krišto razgovarala je s otpravnicom poslova Ambasade Velike Britanije u BiH Ruth Wiseman.

Na sastanku je razgovarano o saradnji BiH i Ujedinjenog Kraljevstva, kao i o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH.

Kako je saopćeno iz njenog kabineta, Krišto je naglasila da je važno to što je napravljen iskorak u vezi s izmjenama Izbornog zakona koje se tiču grada Mostara, prije svega zbog stanovnika Mostara koji su, kako je kazala, napokon dobili priliku izaći na izbore i birati.

Krišto je potcrtala da je ostalo još prostora za dogovor o reformi izbornog zakonodavstva, u skladu s odlukama Ustavnog suda BiH uvažavajući legitimno političko predstavljanje i jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH.

"Također, Krišto je ukazala na činjenicu da je određeni broj članova Centralne izborne komisije izabran nezakonito te da takav način ne vodi vladavini prava u BiH, a što zapravo šteti interesima Bosne i Hercegovine i svima onima koji u njoj žive", saopćeno je iz njenog kabineta.

Wiseman je istaknula da, uprkos činjenjenici što Ujedinjeno Kraljevstvo više nije u Evropskoj uniji, oni i dalje podržavaju evropski put BiH. Pozitivnim je ocijenjeno i osiguranje funkcioniranja Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje (POSP).

Odnosi dviju zemalja ocijenjeni su dobrim i pozitivnim.