BiH
275

Krečanska inicijativa: Vratite nam Partizan!

Piše: D. Brkić
Naselje Kreka, smještenom na zapadu Tuzle, u "zlatnim danima" naseljavali su pripadnici 27 nacija, koji su se u tom kutku "slanog grada" stigli u vrijeme industrijalizacije BiH, prije i poslije Prvog svjetskog rata.

Uvijek je u tom kultnom tuzlanskom naselju bilo najvažnije kakav si čovjek, a onda i sve ostalo. U publikaciji "Naša Kreka" novinarka Azra Kunosić je napisala:

"Imena, porijeklo i vjera, Krečanima nikada nije bila prepreka, nego bogatstvo. Bilo je bogatih, prosječnih, siromašnih, ali svi su uvijek bili jednako poštovani. Zajedno su stasavali, družili se i kumovali jedni drugima. I danas, kada čujete u gradu da neko nekoga oslovljava sa kumašine, znajte da su to Krečani. Specifičan pozdrav, jaka veza kumova, što krsnih, vjenčanih ili jednostavno veza bliskosti".

Kreka je bila rasadnik uzornih sportista i sportskih kolektiva, koji su svoje vještine usavršavali u zgradi DTV "Partizan". Stotinjak godina nakon "zlatnog doba", Krečani su pokrenuli inicijativu za vraćanja sjaja DTV-u Partizan. U svom zahtjevu Udruženje građana Kreka traži od Grada Tuzle da ispoštuje naredbu Općinskog sekretarijata za narodnu odbranu iz 1995. godine.

Naredbom je naloženo da se zgrada DTV Partizan stavi na raspolaganje izbjegličkim opštinama, a dio kapaciteta poslužio je i kao skladište za humanitarnu pomoć.

"Jako je važno to što je u naredbi navedeno da se nakon prestanka korištenja objekat mora vratiti u pređašnje stanje za svakodnevne aktivnosti članova DTV Partizan. Ovakva naredba nikad nije realizovana, a UG Kreka traži da se konačno ispuni obaveza i da se DTV Partizan stavi na raspolaganje stanovnicima ovog velikog naselja", navodi Zoran Petrović, predsjednik Skupštine UG Kreka.

Udruženje građana Kreka predložilo je da se u obnovljenoj zgradi DTV Partizan oformi ambulanta, muzej, prostor za društvene aktivnosti i niz drugi sadržaja koji bi olakšali život Krečanima. Nažalost nakon pokrenute inicijative, UG Kreka još uvijek nije dobilo konkretan odgovor od nadležnih službi Grada Tuzla.

"Naveli smo im kakve sadržaje želimo imati u zgradi DTV Partizan. Ukoliko se naši zahtjevi i dalje budu ignorisali spremni smo pozvati stanovništvo na građansku neposlušnost, odnosno, suprostavljanje eventualnom dolasku bagera koji bi spomenuti prostor poravnali i dali ga kojekakvim konzorcijima za podizanje stambeno-poslovnih, betonskih monstruma", navodi Zoran Petrović.

Krečani navode kako je "Dom", kako se taj prostor decenijama zvao, još uvijek u srcima svih onih koji su ikada osjetili dah tog naselja i koji su danas rasuti po drugim tuzlanskim naseljima, ali i po cijelom svijetu.

Naselje Kreka je jedno od kapitalnih spomeničkih vrijednosti austrougarskog perioda u Tuzli tako da popularne Kolone i DTV Partizan predstavljaju vrijednost koju treba zaštiti, konzervirati i pretvoriti u muzejski prostor.

Ideju UG Kreka podržalo je oko 10.000 građana, ali konkretnog odgovora od "gradskih otaca" nema pa nema.