BiH
0

Kraljevska svita pohodila Visoko, Vranduk, Vareš, Bobovac i Kraljevu Sutjesku

Sarajevo-x.com
U okviru Festivala "Sedmica bosanskih kraljeva“, tokom vikenda kraljevska svita je pohodila Visoko, Vranduk, Vareš, Bobovac i Kraljevu Sutjesku. Gdje god da su se pojavili kralj i kraljica izazvali su oduševljenje među posjetiocima.

U Visokom se kralj na trgovištu obratio svom narodu, a nakon toga posjetio svaki štand sa rukotvorinama i organskom hranom. Predvođeni svečanim defileom konjanika kralj i kraljica su u kočiji obišli grad. Zaustavili su se u Zavičajnom muzeju Visoko gdje su pogledali izložbu "Korijeni Bosne“, zatim su se uputili u Arnautoviće (Mile) gdje je upriličeno čitanje Povelje Kulina bana.

Svita je posjetila Vranduk, u kojem je srednjovjekovna postavka unutar tvrđave izazvala posebne emocije kod kralja i kraljice. Muzički ansambl "Modus Vivendi“ su posjetioci aplauzom pozvali na bis, dok je kraljev govor neke od prisutnih i rasplakao. Pravu gozbu za kraljevsku svitu su pripremile članice Udruženja žena "Vrandučka hašlama“.

Kralj i kraljica su nedeljnu putešestviju započeli u Varešu, obrativši se prisutnima ispred općine Vareš. Nakon toga su obišli crkvu Sv. Mihovila i krenuli ka Bobovcu, gdje su održane srednjovjekovne sportske igre, povlačenje konopca i gađanje lukom i strijelom. Pri dolasku kralju je ispred Udruženja "Čuvari bosanske krune“ Mijakovići i Dragovići uručen ključ grada, a KUD Borovica je pjesmom o Kraljici Katarini dočekao svitu. Na trgovištu su prisutni mogli uživati u bogatoj ponudi jela i pića seoskih gazdinstava, a kovač iz Oćevije je predao kralju otkovani mač. Nastupile se članice Udruženja žena "Pogari“ – Strica i Zaruđe, a prekrasne suvenire su izložili članovi Udruženja "Izvorno vareško“.

U Kaknju, Kraljevoj Sutjesci je svitu dočekao fra Stjepan Duvnjak i poveo ih u obilazak Franjevačkog manastira sa posebnim osvrtom na srednjevjekovne inkunabule. Na gradskom trgu predstavnici HFS Bobovac Ćatici su prikazali izvornu nošnju, objasnili običaj bocanja križeva, potom izveli nekoliko tradicionalnih pjesama. Kralj i kraljica su posjetili i džamiju Mehmeda II el-Fatiha.

Danas će se svita zaustaviti u Maglaju, a nakon toga uputiti u Tešanj na ceremoniju zatvaranja Festivala "Sedmica bosanskih kraljeva“. Svi zainteresirani mogu prisustvovati ceremoniji zatvaranja festivala na srednjovjekovnoj gradini sa početkom u 19:00 sati.