Mjesečna prognoza
0

Krajem jula u BiH paklene vrućine

Sarajevo-x.com
Početak ljeta u našoj zemlji obilježen je čestim variranjem temperatura, a tipične ljetne vrućine u kratkom vremenskom periodu smjenjivala je kiša i sumorno vrijeme. Meteorolozi najavljuju da će i juli biti pun oscilacija, odnosno smjena toplih i hladnih perioda.

Glavni federalni meteorolog Željko Majstorović objašnjava kako su klimatske promjene snažno utjecale i na našu zemlju, pa su zbog toga u posljednje vrijeme često prisutne nagle promjene vremena.

"Povećano kretanje ciklona dovelo je do snažnijih i izraženijih promjena vremena, što se može primjetiti i po skokovima temperatura u jako kratkom vremenskom roku“, kazao je Majstorović za naš portal.

Kao primjer naveo je podatak da je u Sarajevu 14. juna zabilježena minimalna temperatura od 8,7 stepeni Celzijusa, a samo dva dana poslije temperature su skočile na maksimalnih 33,3 stepeni Celzijusa.

Majstorović najavljuje da nam predstoji još jedan mjesec promjenjivog vremena, dok će prema prognozama krajem jula biti pakleno vruće.

"U prvoj dekadi mjeseca neće biti visokih temperatura, jer se tek od kraja naredne sedmice očekuje blaga stabilizacija. Već krajem jula bit će velikih vrućina. Sve u svemu, bit će to mjesec obilježen čestim promjenama temperature i čestim pljuskovima“, ističe Majstorović.