Mišljenje, ne zabrana
161

Kovačević o diplomama u PSBiH: Populistički dovoditi svakog u sumnju je neprihvatljivo

Piše: S.H.P.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Nakon što je Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH, Sekretarijatu Parlamentarne skupštine BiH dostavila odluku u kojoj je navedeno da Kolegij sekeretarijata PS BiH neće moći provjeravati diplome državnih službenika i namještenika, direktor Agencije Petar Kovačević je za Klix.ba objasnio da oni prije svega nisu nikome zabranili bilo kakve provjere.

Kazao je kako su oni samo dali mišljenje u kojem stoji da su takve provjere na način na koji je to prezentovao Sekretarijat Parlamentarne skupštine BiH za njih neprihvatljiv.

"Neprihvatljivo je to generaliziranje i uopštavanje da su sve diplome, svih zaposlenih sporne jer to jednostavno nije u skladu s principom proporcionalnosti", rekao je Petar Kovačević direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH.

Kovačević navodi da je zahtjev Sekretarijata Parlamentarne SBiH bio neprecizan i da im nije bilo u potpunosti jasno koja je svrha provjeravanja diploma, kada su svim zaposlenim diplome već jednom bile provjerne.

"Bilo ko, ko se prima u radni odnos se provjerava. Postoje komisije koje trebaju da provjere ono što kandidati dostave. Nije zdravorazumski prihvatiti da smo svi sumnjivi. Oni ako misle da je to uredu neka to i rade ali mi zaista nije jasno čemu to vodi. Ne mogu se dovoditi u sumnju ljudi koji su na najzakonitiji način stekli svoje diplome i da se provjeravaju bez ikakve osnove", kazao je Kovačević.

Kazao je i kako Agencija za zaštitu podataka nije zabranila provjeru diploma koje su iz nekog razloga sporne te dao primjer u kojem slučaju bi se moglo krenuti u proceduru njihove provjere.

"Ako se u personalnom dosijeu, bilo čijem i na bilo kom nivou, nađe diploma fakulteta iz mjesta, u godini u kojoj to mjesto nije imalo fakultet, ili ako je diploma na neki način prepravljana to je sasvim dovoljno opravdan razlog da se krene u proceduru provjere diplome. I naravno da se takve diplome trebaju provjeriti, sprovesti zakonski pa čak i krivični postupak, ali ovako populistički dovoditi svakog u sumnju to je za nas neprihvatljivo", rekao je na kraju našeg razgovora Petar Kovačević, direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH.