Pitanje nuklearnog otpada
6

Košarac o Trgovskoj gori: Hrvatska je predlagala neistinite zaključke, pokušava izbjeći odgovornost

B. R.
Elmedin Konaković i Staša Košarac (Foto: Instagram Staša Košarac)
Elmedin Konaković i Staša Košarac (Foto: Instagram Staša Košarac)
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac (SNSD) oglasio se o pitanju odlaganja nuklearnog otpada na Trgovskoj gori nakon današnje zajedničke sjednice Vlade Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine u Zagrebu.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je poslije sjednice, na konferenciji za novinare, uvjeravao da će odlagalište otpada iz Nuklearne elektrane Krško biti bezopasno. No, Košarac tvrdi da je Hrvatska predlagala neistinite zaključke.

"Na zajedničkoj sjednici nisam prihvatio zaključke koje je predložila hrvatska strana, koji su bili suprotni potpunoj istini i koji bi amnestirali Hrvatsku od nečinjenja u slučaju Trgovske gore", ukazao je.

Prema njegovim riječima, bh. strana je zagovarala potpunu implementaciju zaključaka Vijeća ministara, koji su usmjereni na to da Hrvatska nađe drugu lokaciju za izgradnju spornog odlagališta i da se formira zajedničko radno tijelo.

Istakao je da bi uloga zajedničkog tijela bila razmjena dokumentacije i informacija te rješavanje nesuglasica i otvorenih pitanja. Zahvalio se kolegama u Vijeću ministara koji su podržali njegov stav. Naglasio je da po ovom pitanju danas ništa nije zaključeno te je najavio lobiranje za stav Bosne i Hercegovine.

"Nećemo odustati od toga da kroz institucije na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini ovaj problem tretiramo na adekvatan način. Nastavljamo tražiti širu podršku kod država članica Evropske unije za naš stav o neprihvatljivosti izgradnje odlagališta", naveo je Košarac.

Istakao je da će iz Zagreba otputovati u Bosanski Novi kako bi sa lokalnim vlastima razgovarao o ovom pitanju.