BiH
199

Korak bliže EU: BiH danas dobija Upitnik Evropske komisije sa više od 3.000 pitanja

Piše: S. H.
Foto: FENA
Foto: FENA
Deset mjeseci od predaje aplikacije za kandidatski status, BiH danas zvanično dobija Upitnik Evropske komisije, što je preduslov za stjecanje kandidatskog statusa za ulazak u Evropsku uniju.

Komesar za proširenje Evropske unije Johannes Hahn danas će službeno predati Upitnik predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću.

Upitnik Evropske komisije za pripremu mišljenja o zahtjevu za članstvo je analitički instrument politike proširenja EU koji Evropska komisija koristi kako bi ocijenila spremnost države koja je podnijela zahtjev za članstvo da stekne status kandidata i otvori pregovore o pristupanju sa EU, o čemu na odlučuju Vijeće EU i Evropsko vijeće.

Pretpostavlja se da će Upitnik sadržavati između 3.000 i 4.000 pitanja. To je proces koji su prošle sve zemlje regiona, u Upitniku su sadržana sva pitanja koja su Evropskoj komisiji bitna da bi razmatrali poziciju BiH.

Rok za odgovor na Upitnik je šest mjeseci, a očekuje se da naša država dobije i neka dodatna pitanja. Da bismo uspješno odgovorili na sva pitanja neophodno je funkcioniranje Mehanizma koordinacije, jer Evropska komisija očekuje da vlasti u BiH "govore jednim glasom".

Nalazi do kojih Evropska komisija dođe prilikom analize odgovora na pitanja iz upitnika bit će sadržani u mišljenju o zahtjevu za članstvo čiji je ključni sadržaj preporuka Evropske komisije Vijeću EU o dodjeljivanju statusa kandidata državi koja je podnijela zahtjev za članstvo te otvaranju pregovora, na čemu će i Vijeće EU temeljiti svoju odluku.

Uz odgovore na pitanja potrebno je dostaviti i prijevode na engleski jezik važećih propisa u različitim oblastima.

Ukoliko naša zemlja u predviđenom roku odgovori na Upitnik i u međuvremenu provede neophodne reforme, uključujući i implementaciju presude u slučaju Sejdić-Finci, do kraja 2017. godine može očekivati kandidatski status za ulazak u Evropsku uniju.