BiH
62

Zvizdić: Upitnik je najkompleksniji zadatak za BiH; Hahn: EU integracije donose stabilnost

Piše: A. B.
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić je nakon sastanka s komesarom za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesom Hahnom, koji mu je uručio Upitnik Evropske komisije (EK), izjavio da dobivanje tog dokumenta predstavlja jedan od najvažnijih datuma u dosadašnjem procesu evropskih integracija BiH.

Zvizdić je kazao kako Upitnik predstavlja do sada najsveobuhvatniji, najsloženiji, najkompleksniji zadatak za bh. institucije te je naveo da se sastoji iz 33 poglavlja.

Johannes Hahn koji je danas Zvizdiću uručio Upitnik EK s 3.242 pitanja je izjavio kako je BiH ispunila sve što je bilo predviđeno.

"Cijeli proces može donijeti stabilnosti BiH. Naredni korak je usporedba stanja u državi u odnosu na ono čemu se nadaju zemlje članice EU. Ovo nije nešto što se radi da bi se zadovoljile službe i tijela EU, već proces koji donosi dobrobit i benefite građanima vaše zemlje. Proces EU integracija nosi sa sobom stabilnost, sigurnost i mir te se povećavaju blagostanje građana i priliv njihovog novca. Današnji potez također donosi bolje perspektive a da stanovništvo mora migrirati u druge zemlje, donosi nova radna mjesta i vrlo konkretne blagodati za građane BiH. Na osnovu iskustva drugih zemalja imamo dokazan proces da je jedan od koraka nabolje i pokretanje većeg broja stranih investicija, jer se kompanije osjećaju sigurnije i vjeruju u njenu evropsku perspektivu - žele više ulagati u BiH", izjavio je Hahn.

On je dodao kako od bosanskohercegovačkih vlasti očekuje usaglašene odgovore te današnji potez predstavlja napredak i spremnost BiH da se pridruži EU.

"Nadam se da ćete što prije napredovati. Ovo je proces koji nije došao iz vedra neba, jer proces integracija datira prije primanja Upitnika", zaključio je Hahn.

Podsjećamo da je uručenje upitnika EK bio preduslov BiH za stjecanje kandidatskog statusa za ulazak u EU. Upitnik sadrži 3.242 pitanja, a odgovori će pomoći da se procijeni možemo li postati potencijalni kandidati za članstvo u evropskoj zajednici.