Asim Sarajlić
0

"Konstitusati Dom naroda najkasnije do 9. marta"

SRNA
Asim Sarajlić (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Asim Sarajlić (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Sjednice Doma naroda i Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH /FBiH/ moraju biti zakazane najkasnije za 9. mart, kako bi bili konstituisani domovi i izabran predsjednik i potredsjednik FBiH - rekao je zamjenik predsjednika SDA Asim Sarajlić.

"Predsjedništvo SDA zaključilo je danas da bi što prije trebalo implementirati izborne rezultate. SDA će pokušati u narednom perodu da učini sve i uključi partnere u vlasti, odnosno HDZ BiH i HDZ 1990, a ukoliko se ne odazovu pozivu koji je uputio (predsjednik SDA) Sulejman Tihić, SDA ide u konstituisanje vlasti sa potpisnicima platforme /SDP, HSP, Narodna stranka Radom za boljitak i SDA/", rekao je Sarajlić.

On je naglasio da će SDA u narednih nekoliko dana voditi aktivnosti i razgovore sa liderima stranaka o formiranju vlasti.

"Parlamentarna većina i vlade moraju biti formirane kako bi do 31. marta imali usvojene budžete FBiH i BiH jer bi u protivnom bilo dovedeno u pitanje finansiranje budžetskih korisnika", dodao je zamjenik predsjednika SDA. 

On je napomenuo da su predstavnici međunarodne zajednice koji su nedavno bili u BiH, zamjenik državnog sekretara SAD Džejms Stajnberg i direktor u Evropskoj komisiji Miroslav Lajčak, rekli da je prijedlog, koji je predsjednik SDA Sulejman Tihić uputio HDZ-u BiH i HDZ-u 1990 o modelu formiranja vlasti, fer.

Socijaldemokratska partija (SDP) BiH najavila je da će sutra donijeti konačnu odluku o početku konstituisanja Doma naroda federalnog Parlamenta, bez obzira na stav Centralne izborne komisije da Dom naroda ne može biti konstituisan sve dok ne budu potvrđeni delegati iz svih kantonalnih skupština.

Potpredsjednik SDP-a BiH Damir Hodžić rekao je da je dovoljno 36 kandidata izabranih iz šest kantona da se počne formiranje vlasti u Federaciji, prenose federalni mediji.
HDZ 1990 upozorio je danas da se vlast u Federaciji BiH, ni po federalnom Ustavu, ni po Izbornom zakonu BiH, ne može formirati bez okončanih posrednih izbora za delegate u Domu naroda Parlamenta Federacije.