BiH
65

Konjički klub "Vranac" iz Čapljine terapijskim jahanjem pomaže djeci s poteškoćama u razvoju

Piše: A. B.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Konjički klub "Vranac" iz Čapljine je jedino mjesto koje djeci s poteškoćama u razvoju, iz svih krajeva Hercegovine, već godinama besplatno pruža usluge tzv. hipoterapije, odnosno liječenja uz pomoć konja.

Na lokalitetu historijskog arheološkog nalazišta Mogorjelo nalazi se Konjički klub "Vranac" koji nudi posjetiteljima jahanje u prirodi uz rijeku Neretvu. Klub ima 20-tak grla, a posebnu pažnju plijene dva veoma mirna konja namijenjena terapijskom jahanju. Klub je otvoren svakodnevno za posjete i jahanje.

"Trenutno radimo sa 60 djece od prvog do osmog razreda iz škole u Mostaru. U junu počinjemo raditi s jednom udrugom iz Metkovića, koja ima oko 50 djece, a dodatno nam dolaze roditelji koji dovode djecu do sedam godina. Terapijsko jahanje trenutno pohađa 150 djece. U narednom periodu planiramo uključiti dva terapeuta kako bi uvijek neko bio uz djecu. Djeca terapijsko jahanje pohađaju utorkom i srijedom u jutarnjoj i poslijepodnevnoj smjeni", kazao je za Klix.ba Ivan Dragičević, instruktor jahanja u Konjičkom klubu "Vranac“ koji postoji od 2004. godine.

Dragičević ističe da su konji za terapijsko jahanje iz Austrije i da su posebno mirne naravi. Dodaje da konji mogu osjetiti nemoć djece s poteškoćama u razvoju, u potpunosti im se prilagoditi i prepustiti.

"Svaki dan možemo uočiti promjenu na djeci, a nastavnici nam kažu da u školi konstantno pričaju o konjima, jer im oni na neki način daju samopouzdanje", dodaje naš sagovornik.

Jedna od najvažnijih osoba u klubu je Amerikanac Chuck Diaz. On je 40 godina radio u Americi na fizikalnoj terapiji, a u međuvremenu je oženio Mostarku, pa se u penziji skrasio u Hercegovini. Za liječenje uz pomoć konja kaže da se koristi još od antičkih vremena. Objašnjava da je, zapravo, hod konja sličan ljudskom, pa osoba na konju odgovara na pokrete životinje na prirodan način, te se tako stvara simulacija hodanja.

Terapijsko jahanje obuhvata medicinski, sportski i odgojno-obrazovni aspekt, poboljšano samopouzdanje, povećano zanimanje za vanjski svijet, povećano zanimanje za vlastiti život, poboljšane sposobnosti preuzimanja rizika, razvoj strpljenja, emocionalnu kontrolu i samodisciplinu i povećanje kontrole.

Osim terapijskog, konjički klub "Vranac" nudi i usluge rekreativnog jahanja. Cijena jahanja za odrasle u trajanju 60 minuta iznosi 20 KM.