BiH
0

Konjic: Prvi maj je preživio ?

FENA
U Konjicu je 1. maj, Međunarodni praznik rada, u četvrtak obilježen polaganjem cvijeća na mezare i grobove bivših sindikalnih aktivista, te tradicionalnim prvomajskim urankom na Vrtaljicu, poslije čega se veliki broj Konjičana uputio na okolna izletišta.

Uranak je prošao bez predstavnika vlasti i Sindikata, uz vojnički grah, pjesmu i međusobna čestitanja.

Šerif Korić, 83-godišnji bivši sindikalni aktivista i novinar rekao je za Fenu da su se vlasti, sindikat pa i mediji udaljili od radnika i seljaka.

"U gradu nema ni jedne plakate niti prvomajske čestitke, jer 1. maj, kao da više ne živi ovdje, a živio je nekada u ovome centru metalne i drvne industrije, pleh muzika je budila građane, izletišta su bila puna, a radnici uživali velika prava", istakao je Korić.

Prema podacima poreske uprave, Biroa rada i poslovnice Zavoda zdravstvenog osiguranja Konjic, u ovoj općini u 1.650 registrovanih privrednih subjekata, zdravstveno osiguranje plaća se za 5.258 lica, (još ima oko 15.000 posredno osiguranih lica), što znači da 39, 8 posto stanovnika nije zdravstveno osigurano, gdje spada i veliki broj zaposlenih, kao i 11 posto nezaposlenih lica, koliko ih ukupno ima.

Osim radnika u državnim organima i organizacijama kojima se uplaćuju doprinosi, većina ostalih radnika i po deset godina ima prekide u osiguranju, kao što su zaposleni u preduzećima "Rudar", "Šipad" i mnogim drugim, koji se u teškim uslovima bore za minimum svojih zakonskih prava.