BiH
0

Konjic i Oslo pomažu osobama s mentalnom retardacijom

FENA
Konjic
Konjic
Udruženje roditelja djece i omladine s posebnim potrebama “i” Konjic iz Konjica organizira sutra u Sarajevu seminar o temi "Evaluacija projekta Konjic i Oslo 2007.”. Seminar je dio Projekta “Omladina Konjic i Oslo 2007.” koji se realizira u okviru suradnje Udruženja "i" s Kommunom Bydel Gamle iz Osla.

Na seminaru će biti obrađene teme "Načini mirnog rješavanja konflikta", "Učešće mladih u lokalnoj zajednici", "Razmjena iskustava u radu", "Učimo jedni od drugih" i "Evaluacija projekta u Konjicu".

U radu seminara sudjelovat će načelnica Kommune Bydel Gamle Oslo Marit Langfeleld Ege i predstvavnici Bydel Gamle Kommune iz Osla, predstavnik Ambasade Norveške Papa Rachel Caroline i predstavnik za prava mladih Mehrdad Ganji, predstavnici Općine Konjic i članovi Udruženja “i” Konjic.

Udruženje “i” Konjic iz Konjica član je Saveza udruženja za pomoć osobama s mentalnom retardacijom u FBiH “Sumero” i aktivno sudjeluje u rješavanju važnih pitanja koja se tiču prava osoba s posebnim potrebama i nevladinog sektora uopće.

Misija Udruženja “i” Konjic je povezivanje roditelja djece i omladine s posebnim potrebama radi zaštite prava osoba s invaliditetom i njihove integraciju u društvo.

Udruženje se zalaže za poboljšanje uvjeta rada, zdravstvenu i socijalnu zaštitu kroz programe psihosocijalne podrške, socijalne integracije, edukativne programe te samostalno osposobljavanje kroz radnu terapiju.

Volonteri Kommune iz Osla rade u Dnevnom centru Udruženja “i” Konjic i tako im prenose svoja iskustva. Oni pomažu i u didatičkom materijalu, opremi za radionice, te ortopedskim pomagalima.