BiH
1.1k

Konjic dobio Spomen sobu u znak sjećanja na 478 poginulih branilaca

Piše: S. Š.
(Foto: Klix.ba)
U povodu Dana Armije RBiH danas je u Konjicu kod Starog mosta otvorena Spomen soba za sve poginule borce Armije RBiH i MUP-a Bosne i Hercegovine.

Ceremoniji otvaranja prisustvovalo je oko 200 građana, a svečanost je počela učenjem Fatihe i puštanjem himne BiH.

Spomen soba je otvorena za 478 najhrabrijih boraca Armije BiH i MUP-a BiH sa područja Konjica. Ideja je potekla od Udruženja RVI i Udruženja porodica šehida i poginulih boraca Konjic, a projekt je osmislila Suada Ribić, arhitektica pri Općini Konjic.

Vrijednost projekta je 32.000 KM, a ovo je tek prva faza spomen obilježja.

Druga faza će uključivati izradu ratnog puta svih boraca u Konjicu, te izlaganje ratnih eksponata, rečeno je na današnjoj ceremoniji.

Načelnik Općine Konjic Emir Bubalo se u prigodnom govoru zahvalio svim borcima ovog grada koji su dali svoje živote, a neki i dijelove svog tijela za odbranu ovog grada.

Muderis Nezim ef. Halilović, komandant 4. Muslimanske slavne brigade, zahvalio se svim organizatorima i učesnicima u ovom projektu, te načelniku koji je, kako je rekao, nesebično pomogao da se on realizira.

Spomenuo je koliko je bila važnost prvih jedinica na području Konjica i njihovog zalaganja za odbranu grada. Spomenuo je i prve dijelove grada koji su oslobođeni - Donje Selo, Cerići, Bradina, kasarna u Čelebićima...

Predsjednik Udruženja poginulih boraca i šehida Enes Halebić čestitao je 23. rođendan Armije RBiH uz riječi: "Ti ljudi su odbranili naše dostojanstvo i oslobodili nas od agresora".