BiH
109

Kongres SDA: Incident zbog sumnje u neregularnosti tokom brojanja glasova

Piše: N. N.
Kolege smiruju Kukića (Foto: Klix.ba)
Kolege smiruju Kukića (Foto: Klix.ba)
U Olimpijskoj dvorani Zetra, gdje se održava 6. Kongres SDA, večeras je došlo do incidenta među delegatima.

U iščekivanju objave zvaničnih rezultata za zamjenika predsjednika SDA i potpredsjednike, za govornicu je izašla ženska osoba koja je kazala da glasanje ne protiče u najboljem redu i da su pojedini delegati na glasačke listiće dopisivali imena osoba koje nisu na spisku.

Ona je kazala i da se ne dozvoljava kandidatima da uđu u dvoranu. Prema riječima našeg izvora, incident je izazvao Mirsad Kukić, koji je izabran za potpredsjednika.

On je optužio Birački odbor da ga pokušavaju na nepravedan način "izbaciti iz utrke" dopisujući imena. Strah od neregularnosti bio je prisutan kod još nekih kandidata. Svi kandidati imali su pravo na posmatrače koje su sami određivali. Međutim, problem je nastao jer je više osoba brojalo glasove pa posmatrači nisu imali priliku pratiti regularnost. Navodno su pojedini članovi Biračkog odbora dopisivali imena, ili su čitali potpuno druga imena iako su na listiću bili zaokruženi drugi kandidati.

Live prijenos Kongresa je prekinut i to na zahtjev organizatora, a nakon incidenta.

Nakon što je obznanjeno da je izabran za potpredsjednika, Kukić se, vidno uznemiren, izdvojio okružen svojim pristalicama. Nakon što je došao Sadik Ahmetović da smiri i "izgladi" situaciju Kukić je nekoliko puta ponovio: "Nije u redu to što radite, nije u redu", a kolege su ga smirivale.

SDA