Skupština u Sarajevu
214

Kongres Bošnjaka Svijeta: Iskoristiti ekonomsku moć dijaspore da se pomogne BiH

FENA
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: N. G./Klix.ba)
U Sarajevu je danas održana Skupština Kongresa Bošnjaka Svijeta. Azem Dervišević, predsjednik Kongresa Bošnjaka svijeta (KBS) izjavio je da je ekonomija prioritetni zadatak, kao i zaštita povratnika u cijeloj BiH

Nakon radnog dijela izvještajne Skupštine KBS kojoj prisustvuju delegati iz Amerike, Australije, Azije i Evrope, Dervišević je izjavio da najveću šansu za integraciju države vide u ekonomiji.

"Imamo ljude rasprostanjene u čitavom svijetu koji imaju visoku kupovnu moć, oni podržavaju svoje familije, ali isto tako oni kupuju proizvode iz BiH. Želimo tu ekonomsku moć da iskoristimo", naglasio je Dervišević.

KBS je organizacija koja je osnovana prije sedam godina i čiji je osnovni zadatak umrežavanje Bošnjaka u svijetu i njihova čvrsta veza sa domovinom. Skupština se održava u sklopu manifestacije Dani kongresa Bošnjaka svijeta pod nazivom „Od Drine do Une“.

Kako je kazao Dervišević, manifestacija je počela sa njihovom posjetom Potočarima da bi odali počast žrtvama u Srebrenici. Posjetili su i Unsko-sanski kanton i mezare velikana, a sa načelnikom Općine Bužim, među ostalim, su dogovarali kako da zajednički uvezuju Bošnjake iz svijeta sa gradovima u BiH. U Bihaću su organizovali tribinu o temi globalno djelovanje Bošnjaka i neophodnost bh. platforme ravnopravnosti i progresa. No, pored odavanja počasti žrtvama i herojima, naglasio je Dervišević, mora se pričati o sadašnjosti i planirati budućnost.

"Tema neophodnost bh. platforme ravnopravnosti i progresa pojavila se kao potreba jer smo mi vjerovali da je naša država stabilna i funkcionalna, ali svi ste svjedoci nasrtaja na našu domovinu iz susjedstva potpomognutu iznutra. Jednostavno smo procjenili da je to nešto čime se moramo baviti i zadali smo sebi neke minimume, a to su BiH i njene vanjske granice i ravnopravnost svakog građana i naroda unutar BiH. Želimo sarađivati sa svima onima koji vole ovu državu bez obzira na to da li žive u BiH ili inostranstvu", kazao je Dervišević, dodajući da je njihova želja da te progresivne ljude u domovini i vani uvezuju, te da će iz tog uvezivanja nastati konkretni projeketi.

Dervišević je iznio podatak da u Americi ima oko 68 zajednica u kojima žive Bošnjaci i da tamo živi pola miliona Bošnjaka.

"Oni nisu u Bosni, ali Bosna jeste u njima. Rade puno toga, od lobiranja u političkom smislu i ekonomske pomoći i spremni su otvarati bizinse ovdje", naveo je Dervišević, napominjući da je uloga politike da stvori uslove za investicije.

Dervišević je dodao da će se više fokusirati na lokalne zajednice i da mogućnosti za saradnju postoje u brojnim oblastima.

Nakon radnog dijela, održan je i svečani dio skupštine KBS kome su prisutvovali brojni gosti, a u poslijepodnevnim satima KBS organizuje predstavljanje i razgovor sa kandidatima za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda.