Mrakovica
0

Konferencija tužilaca o metodama provođenja istraga

FENA
Glavni tužilac Tužilaštva BiH Milorad Barašin sudjeluje na stručnoj konferenciji tužilaca o tehnikama i metodama provođenja istraga, koja se u organizaciji UNDP-a održava na Mrakovici.

Središnje teme konferencije su primjene različitih tehnika i metoda, kao i izbor istražnih radnji prilikom rada na predmetima ratnih zločina.

Na konferenciji sudjeluju tužioci entitetskih tužilaštava, a kao predstavnici Tužilaštva BiH stručne prezentacije su imali glavni tužilac Milorad Barašin i tužiteljica Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH Džemila Begović.

U svom izlaganju tužioci su prezentirali dugogodišnja iskustva u provođenju istražnih radnji u složenim predmetima ratnih zločina.

Tužilac Barašin je u izlaganju istakao važnost timskog rada i koordinacije između tužilaca i policije u složenim istragama u predmetima ratnih zločina. Kao najveće poteškoće u radu on je istakao veliki protok vremena od izvršenja krivičnih djela ratnih zločina, zatim nedostatak materijalnih dokaza i raseljenost svjedoka, kao i otežan pristup i pronalazak arhivskih dokumenata iz ratnog perioda.

U BiH se još traga za velikim brojem nestalih osoba i proces pronalaženja nestalih i identifikacije i ekshumacije žrtava ratnih zločina također je bitan preduvjet za kvalitetno provođenje istraga i krivičnog procesuiranja u predmetima ratnih zločina.

„Istrage u predmetima ratnih zločina su izuzetno složene istrage u kojima se mora poduzeti mnogo istražnih radnji, počevši od saslušanja velikog broja svjedoka, potrebno je izvršiti ekshumacije, pronaći ratne arhive i dokumente, saslušati stručne vještake itd. Zbog toga je bitan koordiniran rad tužilaca zajedno s ostalim osobljem, i tužilačkim i policijskim, koje sudjeluje u istrazi. U svom radu tužilac mora biti strateg i koordinator zajedničkog djelovanja kako bi se istraga dovela do cilja, odnosno podizanja optužnice“, istakao je u obraćanju tužilac Barašin.

Također, tužilac se osvrnuo na proces implementacije usvojene Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina te istakao važnost žurnog provođenja strategije i saradnju između tužilaca i policije na svim nivoima u BiH u radu na predmetima ratnih zločina kako bi se u budućnosti riješio što veći broj preostalih predmeta ratnih zločina.