BiH
0

Konferencija o ulozi roditelja u procesu reforme obrazovanja

FENA
U organizaciji Misije OESS-a u BiH danas je u mostarskom Centru za kulturu održana regionalna konferencija o ulozi roditelja u procesu reforme obrazovanja pod nazivom "Dobru školu grade svi".

Cilj konferencije je potaknuti što veće sudjelovanje roditelja u procesu reforme obrazovanja.

Glavna moderatorica konferencije profesorica Marina Mihalj kazala je kako je na konferenciji bilo riječi o preporukama za institucionalnu održivost vijeća roditelja, o tome kakva je uloga uprave škole, pedagoških zavoda i ministarstava te kakva je uloga nevladinih organizacija.

Ona je dodala kako je posebno istaknuto da treba osigurati dobru saradnju, prije svega s upravom, odnosno menadžmentom škole te pedagoge aktivno uključiti u rad vijeća roditelja.

Što se tiče uloge ministarstava i zavoda za školstvo, moderatorica Mihalj je kazala da postoji zakonska regulativa koja predviđa osnivanja vijeća roditelja u svim školama na području BiH, a ta vijeća roditelja uglavnom su i uspostavljena u svim školama.

Potrebno je, dodala je Mihalj, da pedagoški zavodi prate rad vijeća roditelja te da odrede precizne kriterije za izbor predstavnika u vijeće roditelja i školske odbore.

"Što se tiče preporuka za rad vijeća roditelja to je prije svega da se prepoznaju aktuelni problemi u školi i zajednici, da se adekvatno biraju predstavnici iz reda vijeća roditelja u školske odbore, da vijeće roditelja treba imati precizan plan i program rada, a sve odluke i izvješća o radu treba prezentirati u javnosti. Potrebne smjernice su prije svega, odrediti prioritete u samom planu rada te inicirati što češće regionalne konferencije vijeća za roditelje kao i saradnju s institucijama i nevladinim organizacijama s ciljem unapređenja rada škola i uvjeta u kojima naša djeca žive i rade", zaključila je Mihalj.